0,00zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000zł
BIOCAL 1L
Nawóz umożliwiający prawidłową dystrybucję wapnia w roślinie. Aktywując tzw. pompę wapniową w komórkach rośliny, ułatwia pobieranie i transportowanie wapnia do tych organów, gdzie naturalny transport jest utrudniony. W efekcie BioCal ogranicza symptomy związane z niedoborami wapnia. Pomaga roślinie wykorzystać wapń efektywnie w niekorzystnych warunkach, m.in. w wysokiej lub niskiej temperaturze czy podczas suszy. BioCal stosowany regularnie znacząco poprawia jakość plonu, jego wielkość, wyrównanie, wybarwienie i właściwości pozbiorcze. Nawóz zdecydowanie zapobiega występowaniu chorób fizjologicznych. Jego dużą zaletą jest możliwość mieszania z większością znanych nawozów dolistnych i agrochemikaliów.
Źródło: bioagris.pl
Waga: 1.20 KG
Przykładowe uprawy
Jabłonie
W celu ograniczeniu chorób fizjologicznych i polepszeniu zdolności przechowalniczej owoców, poprawy wykolorowania owoców
1 ltr/ha
minimum 4 zabiegi w fazach:
Kapusta pekińska, kapusta głowiasta
W celu ograniczeniu występowania chorób fizjologicznych (wewnętrzne zbrunatnienie główek „tipburn”, plamistość pieprzowa) i poprawy jakości plonu
1 – 1,5 ltr/ha
minimum 3 zabiegi w fazach:
W przypadku wystąpienia warunków sprzyjających wystąpieniu tipburnu (duże wahania temperatury, spodziewane obfite opady po okresie suszy) , stosować dodatkowe zabiegi nie częściej jednak niż co 2 tygodnie
Sałata
W celu ograniczenia występowania chorób fizjologicznych , oraz poprawie jakości plonu
1 – 1.5 ltr/ha
minimum 3 zabiegi
W przypadku wystąpienia warunków sprzyjających wystąpieniu tipburnu (duże wahania temperatury, spodziewane obfite opady po okresie suszy, duże wahania wilgotności), stosować dodatkowe zabiegi nie częściej jednak niż co 2 tygodnie od poprzedniego
Czereśnie i wiśnie
W celu poprawy jakości plonu i redukcji pękania owoców
1 ltr/ha
minimum 4 zabiegi
Pomidor, papryka, ogórek
W celu ograniczenia chorób fizjologicznych (sucha zgnilizna) oraz poprawie zawartości jakości plonu (większa zawartość ekstraktu, bardzie jędrne ogórki)
1 ltr/ha
Pierwszy zabieg wykonać w początku kwitnienia następne w odstępach co 3 tygodnie. W przypadku wystąpienia warunków sprzyjających wystąpieniu chorób fizjologicznych, stosować dodatkowe zabiegi nie częściej jednak niż co 2 tygodnie od poprzedniego.
Truskawki i jagodowe
W celu ograniczenia chorób fizjologicznych i poprawy jakości plonu
1 ltr/ha
Zabiegi rozpocząć tuż po rozpoczęciu kwitnienia i powtarzać co 10 – 14 dni (częstsze zabiegi wykonywać w warunkach stresu)