0,00zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000złUNI PK 10-18 1L nawóz dolistny fosfor + potas
- Waga: 1.10 KG
- Dostępność: Wysyłka w 24h
- Dostępna wysyłka: Paczkomat, Kurier, Odbiór osobisty
- Producent: Intermag
- Stawka VAT: 8%
JEDNA PRZESYŁKA DO 30 KG
Nawóz UNI PK 10-18 20L
Płynny nawóz zawierający fosfor i potas w postaci łatwo dostępnej dla roślin. Pierwiastki te dostarcza roślinom szybko poprzez stosowanie w zabiegach dokarmiania dolistnego. Nawóz przyspiesza wzrost i rozwój systemu korzeniowego, części wegetatywnych i generatywnych roślin, a także wpływa korzystnie na jakość plonu.
Polecany jest szczególnie w fazach intensywnego wzrostu roślin oraz w warunkach utrudnionego pobierania potasu i fosforu z gleby, i w okresach zwiększonego zapotrzebowania roślin na te składniki. Polecany jest w okresach suszy i niskiej temperatury oraz w okresie kształtowania parametrów jakościowych plonu.
Składniki | g/l | % (m/m) |
Azot (N) całkowity | 35 | 2,5 |
azot (N) amidowy (NH2) | 35 | 2,5 |
Pięciotlenek fosforu (P2O5) | 140 | 10,0 |
Tlenek potasu (K2O) | 245 | 18,0 |
Dawkowanie - jak stosować UNI PK 10-18?
W zabiegach dokarmiania dolistnego stosować 10:18 w formie roztworu wodnego. Możne być stosowany łącznie z innymi preparatami, po przeprowadzeniu testu potwierdzającego możliwość mieszania.
Zabiegi dolistne - Proponowane zalecenia dla wybranych upraw.
Można je modyfikować uwzględniając indywidualne potrzeby roślin oraz warunki uprawowe.
PSZENICA OZIMA |
|
◆ Jesień: faza 3.–6. liścia ◆ Wiosna: krzewienie ◆ wzrost źdźbła ◆ faza liścia flagowego / początek kłoszenia |
3–6 l/ha |
◇/◆ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej |
3–6 l/ha |
PSZENICA JARA |
|
◆ rozwój liści – krzewienie ◆ wzrost źdźbła ◆ faza liścia flagowego / początek kłoszenia |
3–6 l/ha |
◇/◆ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej |
3–6 l/ha |
PSZENŻYTO OZIME |
|
◆ Jesień: faza 3.–6. liścia ◆ Wiosna: kontynuacja krzewienia ◆ wzrost źdźbła ◆ faza liścia flagowego / początek kłoszenia |
3–6 l/ha |
◇/◆ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej |
3–6 l/ha |
PSZENŻYTO JARE |
|
◆ rozwój liści – krzewienie ◆ wzrost źdźbła ◆ faza liścia flagowego / początek kłoszenia |
3–6 l/ha |
◇/◆ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej |
3–6 l/ha |
JĘCZMIEŃ PASZOWY ozimy |
|
◆ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia ◆ Wiosna: początek wzrostu źdźbła ◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa |
3–6 l/ha |
◇/◆ koniec kwitnienia – do dojrzałości mlecznej ziarniaków Zabieg traktować jako optymalny w przypadku okresowych niedoborów wody, a także dla poprawy parametrów jakościowych ziarna i zwiększenia plonu (wydłużenie okresu nalewania ziarna). |
3–6 l/ha |
JĘCZMIEŃ PASZOWY jary |
|
◆ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła |
3–6 l/ha |
◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa |
3–6 l/ha |
◇/◆ koniec kwitnienia – do dojrzałości mlecznej ziarniaków Zabieg traktować jako optymalny w przypadku okresowych niedoborów wody, a także dla poprawy parametrów jakościowych ziarna i zwiększenia plonu (wydłużenie okresu nalewania ziarna). |
3–6 l/ha |
JĘCZMIEŃ BROWARNY ozimy |
|
◆ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia |
3–6 l/ha |
◆ Wiosna: początek wzrostu źdźbła |
3–6 l/ha |
◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa |
3–6 l/ha |
◇ koniec kwitnienia – do dojrzałości mlecznej ziarniaków |
3–6 l/ha |
JĘCZMIEŃ BROWARNY jary |
|
◆ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła ◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa ◇ koniec kwitnienia – do dojrzałości mlecznej ziarniaków |
3–6 l/ha |
ŻYTO OZIME |
|
◆ Jesień : rozwój liści – do początku krzewienia ◆ Wiosna: początek wzrostu źdźbła ◇ faza liścia flagowego – do początku kłoszenia ◇ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków |
3–6 l/ha |
ŻYTO JARE |
|
◆ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła ◆ faza liścia flagowego – do początku kłoszenia ◇ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków |
3–6 l/ha |
OWIES |
|
◆ rozwój liści – krzewienie ◆ wzrost źdźbła – do fazy liścia flagowego ◇ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków |
3–6 l/ha |
RZEPAK OZIMY |
|
Jesień: |
3–6 l/ha |
Wiosna: |
3–6 l/ha |
RZEPAK JARY |
|
◆ rozwój liści – do początku wzrostu pędu głównego ◆ zwarty zielony pąk ◇ luźny zielony pąk – do początku kwitnienia ◆ od początku opadania płatków kwiatowych – do początku rozwoju łuszczyn |
3–6 l/ha |
SŁONECZNIK |
|
◆ faza 4.–6. liścia (BBCH 14–16) ◆ początek wzrostu pędu (BBCH 30–33) ◇ początek rozwoju pąków (BBCH 51–53 |
3–6 l/ha |
LEN |
|
◆ faza 2.–4. liścia (BBCH 12–14) |
3–6 l/ha |
◆ wzrost pędu głównego – pęd osiągnął 50% długości typowej dla odmiany (BBCH 30–35) |
3–6 l/ha |
◆ widoczne pierwsze pąki kwiatowe (BBCH 51–53) |
3–6 l/ha |
KUKURYDZA |
|
◆ faza 2–6. liścia (optymalny termin zabiegu to 4 liście) |
3–6 l/ha |
◆ faza 7.–8. liścia |
3–6 l/ha |
◆ wzrost źdźbła – do początku rozwoju wiechy |
3–6 l/ha |
◇/◆ rozwój wiechy i kolby |
3–6 l/ha |
BURAK CUKROWY |
|
◇ początek rozwoju liści |
3–6 l/ha |
◆ początek zakrywania międzyrzędzi |
3–6 l/ha |
◆ początek rozwoju korzenia spichrzowego |
3–6 l/ha |
◇ 14–21 dni po rozpoczęciu rozwoju korzenia spichrzowego |
3–6 l/ha |
ZIEMNIAK zbierany w fazie pełnej dojrzałości |
|
◇ początek wzrostu pędów i liści (wysokość roślin ok. 10 cm) |
3–6 l/ha |
◇ wzrost pędów i liści (wysokość roślin ˃15 cm) |
3–6 l/ha |
◆ początek wzrostu bulw |
3–6 l/ha |
◆ wzrost bulw: 2–3 zabiegi co 14–21 dni |
3–6 l/ha |
◆ początek zasychania pędów |
3–6 l/ha |
SOJA |
|
◇ rozwój pierwszych liści trójlistkowych ◆ początek rozwoju pąków kwiatowych ◆ początek rozwoju strąków i nasion |
3–6 l/ha |
GROCH |
|
◇ rozwój pierwszych liści właściwych |
3–6 l/ha |
◆ początek rozwoju pąków kwiatowych |
3–6 l/ha |
◆ początek rozwoju strąków i nasion |
3–6 l/ha |
FASOLA |
|
◇ rozwój pierwszych liści właściwych ◆ początek rozwoju pąków kwiatowych ◆ początek rozwoju strąków i nasion |
3–6 l/ha |
BÓB |
|
◇ rozwój pierwszych liści właściwych ◆ początek rozwoju pąków kwiatowych ◆ początek rozwoju strąków i nasion |
3–6 l/ha |
BOBIK |
|
◇ rozwój pierwszych liści właściwych ◆ początek rozwoju pąków kwiatowych ◆ początek rozwoju strąków i nasion |
3–6 l/ha |
ŁUBIN |
|
◇ tworzenie rozety ◆ początek rozwoju pąków kwiatowych ◆ początek rozwoju strąków i nasion |
3–6 l/ha |
Jabłoń – sady bez fertygacji – młody, nieowocujący sad |
|
◆ Wiosna: rozwój liści |
3–6 l/ha |
◆ Wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych |
3–6 l/ha |
◇ Późne lato: zakończenie wzrostu wydłużeniowego pędu głównego |
3–6 l/ha |
JABŁOŃ – sady bez fertygacji – sad owocujący |
|
◇ zielony pąk ◇ różowy ◇ koniec kwitnienia: większość płatków opadła |
3–6 l/ha |
◇/◆ owoc osiega 30–50% typowej wielkości |
3–6 l/ha |
◇ owoc osiega 60–80% typowej wielkości |
3–6 l/ha |
◇/◆ po zbiorze owoców |
3–6 l/ha |
JABŁOŃ -sady fertygowane – sad owocujący |
|
◇ zielony pąk |
3–6 l/ha |
◇ dojrzewanie owoców |
3–6 l/ha |
◇/◆ po zbiorze owoców |
3–6 l/ha |
JABŁOŃ -szkółki drzewek – szkółka drzewek szczepionych przez okulizację |
|
◆ 1. rok – lato (ok. 3–4 tygodnie po okulizacji): zakończenie wzrostu pędów i liści |
3–6 l/ha |
◆ 2. rok – wiosna/lato:wzrost pędu głównego i pędów bocznych |
3–6 l/ha |
◇ 2. rok – późne lato: zakończenie wzrostu wydłużeniowego pędu głównego |
3–6 l/ha |
JABŁOŃ – szkółki drzewek – szkółka drzewek szczepionych zrazami |
|
◆ 1. rok – lato: wzrost pędu głównego i rozwój liści |
3–6 l/ha |
◆ 2. rok – wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych |
3–6 l/ha |
◇ 2. rok – późne lato: zakończenie wzrostu wydłużeniowego pędu głównego |
3–6 l/ha |
GRUSZA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◇ zielony pąk ◇ biały pąk ◇ koniec kwitnienia: większość płatków opadła ◆ owoc osiąga 30–50% typowej wielkości ◆ owoc osiąga 60–80% typowej wielkości ◆ początek dojrzewania owoców |
3–6 l/ha |
◇/◆po zbiorze owoców (Zabieg traktować jako optymalny w przypadku słabej kondycji drzew po zbiorze.) |
3–6 l/ha |
CZEREŚNIA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ rozwój pąków kwiatowych ◆ rozwój zawiązków owoców ◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości ◆ początek dojrzewania owoców ◆ po zbiorach owoców: 1–2 zabiegi co 10–14 dni |
3–6 l/ha |
CZEREŚNIA – sady fertygowane – owocujący sad |
|
◇ po zbiorach owoców: 1–2 zabiegi co 10–14 dni |
3–6 l/ha |
WIŚNIA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ rozwój pąków kwiatowych ◆ rozwój zawiązków owoców ◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości ◆ początek dojrzewania owoców ◆ po zbiorach owoców: 1–2 zabiegi co 10–14 dni |
3–6 l/ha |
ŚLIWA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ rozwój pąków kwiatowych |
3–6 l/ha |
◆ rozwój zawiązków owoców |
3–6 l/ha |
◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości |
3–6 l/ha |
◆ początek dojrzewania owoców |
3–6 l/ha |
◆ po zbiorach owoców |
3–6 l/ha |
BRZOSKWINIA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ rozwój pąków kwiatowych ◆ rozwój zawiązków owoców ◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości ◆ początek dojrzewania owoców ◆ po zbiorach owoców |
3–6 l/ha |
NEKTARYNA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ rozwój pąków kwiatowych ◆ rozwój zawiązków owoców ◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości ◆ początek dojrzewania owoców ◆ po zbiorach owoców |
3–6 l/ha |
MORELA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◇/◆ pękanie i rozwój pąków kwiatowych |
3–6 l/ha |
◆ rozwój zawiązków owoców ◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości ◆ początek dojrzewania owoców ◆ po zbiorach owoców |
3–6 l/ha |
AGREST |
|
◆ po ruszeniu wegetacji, w okresie rozwoju liści i owoców, 1–2 zabiegi co 14–21 dni |
3–6 l/ha |
◇ po zbiorze owoców |
3–6 l/ha |
MALINA – plantacje bez fertygacji – malina jesienna – odmiany owocujące na pędach jednorocznych |
|
◆ pędy osiągają ok. 1/3 docelowej długości |
3–6 l/ha |
◇ pędy osiągają ok. 1/2 docelowej długości |
3–6 l/ha |
◆ początek rozwoju pierwszych kwiatostanów |
3–6 l/ha |
◆ początek rozwoju pierwszych owoców |
3–6 l/ha |
◆ rozwój i dojrzewanie owoców: 1–2 zabiegi co 14–21 dni po kolejnych zbiorach owoców |
3–6 l/ha |
MALINA – plantacje bez fertygacji – malina letnia – odmiany owocujące na pędach dwuletnich |
|
◆ rozwój liści i pędów: 1–2 zabiegi co 7–21 dni |
3–6 l/ha |
◆ początek rozwoju kwiatostanów |
3–6 l/ha |
◆ początek rozwoju owoców |
3–6 l/ha |
◆ rozwój i dojrzewanie owoców: 1–2 zabiegi co 14–21 dni po kolejnych zbiorach |
3–6 l/ha |
◇ bezpośrednio po zbiorach |
3–6 l/ha |
PORZECZKA |
|
◆ rozwój liści i pędów (BBCH 15–39) |
3–6 l/ha |
◇ zamknięte pąki kwiatowe – końce liści poza łuskami kwiatowymi (BBCH 51–54) |
3–6 l/ha |
◆ wytworzonych 90% owoców (BBCH 79) |
3–6 l/ha |
◆ po zbiorach owoców |
3–6 l/ha |
BORÓWKA AMERYKAŃSKA – plantacja bez fertygacji – plantacje owocujące |
|
◇ rozwój pąków |
3–6 l/ha |
◇ początek rozwoju liści i kwiatostanów |
3–6 l/ha |
◆ rozwój kwiatostanów do początku kwitnienia |
3–6 l/ha |
◆ koniec kwitnienia / początek zawiązywania się owoców |
3–6 l/ha |
◆ rozwój i dojrzewanie owoców: 2 zabiegi co 10–14 dni |
3–6 l/ha |
◆ po zbiorach owoców |
3–6 l/ha |
WINOROŚL |
|
◆ początek rozwoju liści i nowych pędów ◆ rozwój kwiatostanów ◇ koniec kwitnienia ◆ rozwój owoców – do fazy jagód wielkości grochu |
3–6 l/ha |
◇/◆ początek dojrzewania owoców |
3–6 l/ha |
TRUSKAWKA |
|
◆ Jesień w roku sadzenia: przed spoczynkiem zimowym |
3–6 l/ha |
◆ Lato: dalszy rozwój wegetatywny i zawiązywanie pąków na przyszły sezon |
3–6 l/ha |
TRUSKAWKA – plantacje bez fertygacji – Odmiany owocujące latem, plantacje w pełni owocujące |
|
◇ Wiosna: po wznowieniu wegetacji – rozwój liści |
3–6 l/ha |
◆ biały pąk ◇ początek kwitnienia ◆ początek rozwoju pierwszych owoców ◆ bezpośrednio po pierwszym zbiorze ◇ po zbiorach owoców |
3–6 l/ha |
TRUSKAWKA – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek zielonych świeżokopanych |
|
◆ Jesień w roku sadzania: przed początkiem przebarwiania się liści |
3–6 l/ha |
◆ Początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach |
3–6 l/ha |
◆ Lato: rozwój, wzrost i ukorzenianie się sadzonek |
3–6 l/ha |
TRUSKAWKA – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek doniczkowanych |
|
◆POLOWE PLANTACJE MATECZNE – jesień w roku sadzenia: przed początkiem przebarwiania się liści |
3–6 l/ha |
◆POLOWE PLANTACJE MATECZNE – początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach |
3–6 l/ha |
TRUSKAWKA – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek frigo |
|
◆ Jesień w roku sadzania: przed początkiem przebarwiania się liści |
3–6 l/ha |
◆ Początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach |
3–6 l/ha |
◆ Lato: rozwój, wzrost i ukorzenianie się sadzonek |
3–6 l/ha |
POMIDOR |
|
◆ rozwinięty 5.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 15–17) |
3–6 l/ha |
◇ widoczny 1.–3. kwiatostan ( BBCH 51–53) |
3–6 l/ha |
◆ otwarty pierwszy kwiat na 1.–3. kwiatostanie (BBCH 61–63) |
3–6 l/ha |
◆ pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 1.–2. gronie (BBCH 71–72) |
3–6 l/ha |
◆ pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 3.–4. gronie (BBCH 73–74) |
3–6 l/ha |
◆ pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 5.–6. gronie (BBCH 75–76) |
3–6 l/ha |
PAPRYKA |
|
◆ rozwinięty 3.–5. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–15) |
3–6 l/ha |
◇ widoczny 1.–3. pąk kwiatowy ( BBCH 51–53) |
3–6 l/ha |
◆ widoczne 9 lub więcej pąków kwiatowych – początek kwitnienia (BBCH 59–61) |
3–6 l/ha |
◆ 1.–3. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 71–73) |
3–6 l/ha |
◆ 4.–6. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 74–76) |
3–6 l/ha |
OGÓREK |
|
◆ rozwinięty 3.–5. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–15) |
3–6 l/ha |
◆ rozwinięty 6.–9. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–19) |
3–6 l/ha |
◇ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52) |
3–6 l/ha |
◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57) |
3–6 l/ha |
◆ po pierwszym zbiorze ogórków (BBCH 71) |
3–6 l/ha |
DYNIA |
|
◆ rozwinięty 6.–8. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–18) |
3–6 l/ha |
◇ rozwój pędów bocznych pierwszego rzędu (BBCH 21–29) |
3–6 l/ha |
◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52) |
3–6 l/ha |
◆ rozwój owoców (BBCH 71–77), 2 zabiegi co 14–21 dni |
3–6 l/ha |
CEBULA |
|
◇ wyraźnie widoczny 3.–5. liść |
3–6 l/ha |
◇ wzrost liści (3–4 tygodnie po wschodach / po posadzeniu rozsady) |
3–6 l/ha |
◆ początek formowania się główki cebuli |
3–6 l/ha |
◆ wzrost główki cebuli: 2–3 zabiegi co 5–21 dni |
3–6 l/ha |
CZOSNEK |
|
◇ wyraźnie widoczny 3.–5. liść |
3–6 l/ha |
◇ wzrost liści (3–4 tygodnie po wschodach) |
3–6 l/ha |
◆ początek formowania się główki czosnku |
3–6 l/ha |
◆ wzrost główki czosnku: 2–3 zabiegi co 5–21 dni |
3–6 l/ha |
POR |
|
◇ wyraźnie widoczny 3.–5. liść |
3–6 l/ha |
◇ wzrost liści (3–4 tygodnie po wschodach / po posadzeniu rozsady) |
3–6 l/ha |
◆ początek formowania się części przeznaczonej do zbioru |
3–6 l/ha |
◆ wzrost części przeznaczonej do zbioru: 2–3 zabiegi co 5–21 dni |
3–6 l/ha |
WARZYWA CEBULOWE - produkcja rozsady |
|
◆ wzrost liści: 1–2 zabiegi co 7–21 dni |
podlewanie |
BROKUŁ |
|
◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści ◆ wzrost liści ◆ początek rozwoju róży ◆ róża osiąga ok. 50% typowej wielkości |
3–6 l/ha |
KALAFIOR |
|
◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści ◆ wzrost liści ◆ początek rozwoju róży ◆ róża osiąga ok. 50% typowej wielkości |
3–6 l/ha |
KAPUSTA GŁOWIASTA BIAŁA |
|
◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści |
3–6 l/ha |
◇ wzrost liści |
3–6 l/ha |
◆ początek formowania się główki |
3–6 l/ha |
◆ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości |
3–6 l/ha |
◆ główka osiąga 70–80% typowej wielkości: 2 zabiegi co 7–14 dni |
3–6 l/ha |
KAPUSTA GŁOWIASTA CZERWONA |
|
◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści |
3–6 l/ha |
◇ wzrost liści |
3–6 l/ha |
◆ początek formowania się główki |
3–6 l/ha |
◆ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości |
3–6 l/ha |
◆ główka osiąga 70–80% typowej wielkości: 2 zabiegi co 7–14 dni |
3–6 l/ha |
KAPUSTA WŁOSKA |
|
◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści |
3–6 l/ha |
◇ wzrost liści |
3–6 l/ha |
◆ początek formowania się główki |
3–6 l/ha |
◆ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości |
3–6 l/ha |
◆ główka osiąga 70–80% typowej wielkości: 2 zabiegi co 7–14 dni |
3–6 l/ha |
KAPUSTA PEKIŃSKA |
|
◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści ◆ wzrost liści ◆ początek formowania się główki ◇ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości ◆ główka osiąga 70–80% typowej wielkości |
3–6 l/ha |
KAPUSTA BRUKSELSKA |
|
◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści ◆ wzrost pędu głównego i liści ◆ początek formowania się pąków bocznych (główek liściowych) ◇ ok. 50% główek uformowanych ◆ 70–80% główek uformowanych |
3–6 l/ha |
KALAREPA |
|
◆ wzrost liści |
3–6 l/ha |
◆ początek tworzenia zgrubienia |
3–6 l/ha |
◆ zgrubienie osiąga ok. 50% typowej wielkości |
3–6 l/ha |
RZODKIEWKA |
|
◆ wzrost liści |
3–6 l/ha |
◆ początek tworzenia zgrubienia |
3–6 l/ha |
JARMUŻ |
|
◇ wzrost pędu głównego i liści ◆ intensywny wzrost masy liściowej ◇ utworzone ok. 50% masy liściowej ◆ utworzone ok. 70–80% masy liściowej |
3–6 l/ha |
WARZYWA KAPUSTNE – produkcja rozsady |
|
◆ wzrost liści: 1–2 zabiegi co 7–21 dni |
podlewanie |
MARCHEW |
|
◆ faza 3.–4. liścia (BBCH 13–14) |
3–6 l/ha |
◇ faza 5. liścia / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 15/41) |
3–6 l/ha |
◆ korzeń osiąga 20–30% typowej średnicy (BBCH 42–43) |
3–6 l/ha |
◆ korzeń osiąga 40–50% typowej średnicy (BBCH 44–45) |
3–6 l/ha |
◇ korzeń osiąga 50–80% typowej średnicy (BBCH 45–48) |
3–6 l/ha |
PIETRUSZKA |
|
◆ faza 3.–4. liścia (BBCH 13–14) |
3–6 l/ha |
◇ faza 5. liścia / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 15/41) |
3–6 l/ha |
◆ korzeń osiąga 20–30% typowej średnicy (BBCH 42–43) |
3–6 l/ha |
◆ korzeń osiąga 40–50% typowej średnicy (BBCH 44–45) |
3–6 l/ha |
◇ korzeń osiąga 50–80% typowej średnicy (BBCH 45–48) |
3–6 l/ha |
PASTERNAK |
|
◆ faza 3.–4. liścia (BBCH 13–14) |
3–6 l/ha |
◇ faza 5. liścia / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 15/41) |
3–6 l/ha |
◆ korzeń osiąga 20–30% typowej średnicy (BBCH 42–43) |
3–6 l/ha |
◆ korzeń osiąga 40–50% typowej średnicy (BBCH 44–45) |
3–6 l/ha |
◇ korzeń osiąga 50–80% typowej średnicy (BBCH 45–48) |
3–6 l/ha |
SELER |
|
Rozsada |
podlewanie |
Uprawa w gruncie ◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16) ok. 7 dni po wysadzeniu rozsady |
3–6 l/ha |
BURAK ĆWIKŁOWY |
|
◆ faza 2–4 liści właściwych /1–2 pary liści (BBCH 12–14) |
3–6 l/ha |
◆ faza 5 liści właściwych / początek zakrywania międzyrzędzi (BBCH 15/31) |
3–6 l/ha |
◆ początkowy rozwój korzenia spichrzowego, ø ›2 cm (BBCH 41–43) |
3–6 l/ha |
◇ korzeń osiąga 40–70% typowej (BBCH 44–47) |
3–6 l/ha |
TRAWNIKI |
|
◆ w okresie wzrostu i rozwoju roślin 2–4 zabiegi co 10–14 dni |
0,25–0,5 l w 100 l wody |
◆ jesienią 1–2 zabiegi co 10–14 dni w celu poprawy zimotrwałości roślin |
0,25–0,5 l w 100 l wody |