0,00 zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000 zł 
                             
                                    UNI PK 10-18 5L
Płynny nawóz zawierający fosfor i potas w postaci łatwo dostępnej dla roślin. Pierwiastki te dostarcza roślinom szybko poprzez stosowanie w zabiegach dokarmiania dolistnego. Nawóz przyspiesza wzrost i rozwój systemu korzeniowego, części wegetatywnych i generatywnych roślin, a także wpływa korzystnie na jakość plonu.
Polecany jest szczególnie w fazach intensywnego wzrostu roślin oraz w warunkach utrudnionego pobierania potasu i fosforu z gleby, i w okresach zwiększonego zapotrzebowania roślin na te składniki. Polecany jest w okresach suszy i niskiej temperatury oraz w okresie kształtowania parametrów jakościowych plonu.
| Składniki | g/l | % (m/m) | 
| Azot (N) całkowity | 35 | 2,5 | 
| azot (N) amidowy (NH2) | 35 | 2,5 | 
| Pięciotlenek fosforu (P2O5) | 140 | 10,0 | 
| Tlenek potasu (K2O) | 245 | 18,0 | 
Waga: 5.50 KG
#7975
W zabiegach dokarmiania dolistnego stosować 10:18 w formie roztworu wodnego. Możne być stosowany łącznie z innymi preparatami, po przeprowadzeniu testu potwierdzającego możliwość mieszania.
Zabiegi dolistne - Proponowane zalecenia dla wybranych upraw.
Można je modyfikować uwzględniając indywidualne potrzeby roślin oraz warunki uprawowe.
| PSZENICA OZIMA     | |
| ◆ Jesień: faza 3.–6. liścia ◆ Wiosna: krzewienie ◆ wzrost źdźbła ◆ faza liścia flagowego / początek kłoszenia | 3–6 l/ha | 
| ◇/◆ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej | 3–6 l/ha | 
| PSZENICA  JARA | |
| ◆ rozwój liści – krzewienie ◆ wzrost źdźbła ◆ faza liścia flagowego / początek kłoszenia | 3–6 l/ha | 
| ◇/◆ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej | 3–6 l/ha | 
| PSZENŻYTO OZIME | |
| ◆ Jesień: faza 3.–6. liścia ◆ Wiosna: kontynuacja krzewienia ◆ wzrost źdźbła ◆ faza liścia flagowego / początek kłoszenia | 3–6 l/ha | 
| ◇/◆ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej | 3–6 l/ha | 
| PSZENŻYTO JARE | |
| ◆ rozwój liści – krzewienie ◆ wzrost źdźbła ◆ faza liścia flagowego / początek kłoszenia | 3–6 l/ha | 
| ◇/◆ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej | 3–6 l/ha | 
| JĘCZMIEŃ PASZOWY ozimy | |
| ◆ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia ◆ Wiosna: początek wzrostu źdźbła ◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa | 3–6 l/ha | 
| ◇/◆ koniec kwitnienia – do dojrzałości mlecznej ziarniaków Zabieg traktować jako optymalny w przypadku okresowych niedoborów wody, a także dla poprawy parametrów jakościowych ziarna i zwiększenia plonu (wydłużenie okresu nalewania ziarna). | 3–6 l/ha | 
| JĘCZMIEŃ PASZOWY jary | |
| ◆ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła | 3–6 l/ha | 
| ◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa | 3–6 l/ha | 
| ◇/◆ koniec kwitnienia – do dojrzałości mlecznej ziarniaków Zabieg traktować jako optymalny w przypadku okresowych niedoborów wody, a także dla poprawy parametrów jakościowych ziarna i zwiększenia plonu (wydłużenie okresu nalewania ziarna). | 3–6 l/ha | 
| JĘCZMIEŃ BROWARNY ozimy | |
| ◆ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia | 3–6 l/ha | 
| ◆ Wiosna: początek wzrostu źdźbła | 3–6 l/ha | 
| ◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa | 3–6 l/ha | 
| ◇ koniec kwitnienia – do dojrzałości mlecznej ziarniaków | 3–6 l/ha | 
| JĘCZMIEŃ BROWARNY jary | |
| ◆ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła ◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa ◇ koniec kwitnienia – do dojrzałości mlecznej ziarniaków | 3–6 l/ha | 
| ŻYTO OZIME | |
| ◆ Jesień : rozwój liści – do początku krzewienia ◆ Wiosna: początek wzrostu źdźbła ◇ faza liścia flagowego – do początku kłoszenia ◇ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków | 3–6 l/ha | 
| ŻYTO JARE | |
| ◆ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła ◆ faza liścia flagowego – do początku kłoszenia ◇ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków | 3–6 l/ha | 
| OWIES | |
| ◆ rozwój liści – krzewienie ◆ wzrost źdźbła – do fazy liścia flagowego ◇ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków | 3–6 l/ha | 
| RZEPAK OZIMY | |
| Jesień: | 3–6 l/ha | 
| Wiosna: | 3–6 l/ha | 
| RZEPAK JARY | |
| ◆ rozwój liści – do początku wzrostu pędu głównego ◆ zwarty zielony pąk ◇ luźny zielony pąk – do początku kwitnienia ◆ od początku opadania płatków kwiatowych – do początku rozwoju łuszczyn | 3–6 l/ha | 
| SŁONECZNIK | |
| ◆ faza 4.–6. liścia (BBCH 14–16) ◆ początek wzrostu pędu (BBCH 30–33) ◇ początek rozwoju pąków (BBCH 51–53 | 3–6 l/ha | 
| LEN | |
| ◆ faza 2.–4. liścia (BBCH 12–14) | 3–6 l/ha | 
| ◆ wzrost pędu głównego – pęd osiągnął 50% długości typowej dla odmiany (BBCH 30–35) | 3–6 l/ha | 
| ◆ widoczne pierwsze pąki kwiatowe (BBCH 51–53) | 3–6 l/ha | 
| KUKURYDZA | |
| ◆ faza 2–6. liścia (optymalny termin zabiegu to 4 liście) | 3–6 l/ha | 
| ◆ faza 7.–8. liścia | 3–6 l/ha | 
| ◆ wzrost źdźbła – do początku rozwoju wiechy | 3–6 l/ha | 
| ◇/◆ rozwój wiechy i kolby | 3–6 l/ha | 
| BURAK CUKROWY   | |
| ◇ początek rozwoju liści | 3–6 l/ha | 
| ◆ początek zakrywania międzyrzędzi | 3–6 l/ha | 
| ◆ początek rozwoju korzenia spichrzowego | 3–6 l/ha | 
| ◇ 14–21 dni po rozpoczęciu rozwoju korzenia spichrzowego | 3–6 l/ha | 
| ZIEMNIAK zbierany w fazie pełnej dojrzałości | |
| ◇ początek wzrostu pędów i liści (wysokość roślin ok. 10 cm) | 3–6 l/ha | 
| ◇ wzrost pędów i liści (wysokość roślin ˃15 cm) | 3–6 l/ha | 
| ◆ początek wzrostu bulw | 3–6 l/ha | 
| ◆ wzrost bulw: 2–3 zabiegi co 14–21 dni | 3–6 l/ha | 
| ◆ początek zasychania pędów | 3–6 l/ha | 
| SOJA  | |
| ◇ rozwój pierwszych liści trójlistkowych ◆ początek rozwoju pąków kwiatowych ◆ początek rozwoju strąków i nasion | 3–6 l/ha | 
| GROCH | |
| ◇ rozwój pierwszych liści właściwych | 3–6 l/ha | 
| ◆ początek rozwoju pąków kwiatowych | 3–6 l/ha | 
| ◆ początek rozwoju strąków i nasion | 3–6 l/ha | 
| FASOLA | |
| ◇ rozwój pierwszych liści właściwych ◆ początek rozwoju pąków kwiatowych ◆ początek rozwoju strąków i nasion | 3–6 l/ha | 
| BÓB | |
| ◇ rozwój pierwszych liści właściwych ◆ początek rozwoju pąków kwiatowych ◆ początek rozwoju strąków i nasion | 3–6 l/ha | 
| BOBIK | |
| ◇ rozwój pierwszych liści właściwych ◆ początek rozwoju pąków kwiatowych ◆ początek rozwoju strąków i nasion | 3–6 l/ha | 
| ŁUBIN | 
 | 
| ◇ tworzenie rozety ◆ początek rozwoju pąków kwiatowych ◆ początek rozwoju strąków i nasion | 3–6 l/ha | 
| Jabłoń – sady bez fertygacji – młody, nieowocujący sad | |
| ◆ Wiosna: rozwój liści | 3–6 l/ha | 
| ◆ Wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych | 3–6 l/ha | 
| ◇ Późne lato: zakończenie wzrostu wydłużeniowego pędu głównego | 3–6 l/ha | 
| JABŁOŃ – sady bez fertygacji – sad owocujący  | |
| ◇ zielony pąk ◇ różowy ◇ koniec kwitnienia: większość płatków opadła | 3–6 l/ha | 
| ◇/◆ owoc osiega 30–50% typowej wielkości | 3–6 l/ha | 
| ◇ owoc osiega 60–80% typowej wielkości | 3–6 l/ha | 
| ◇/◆ po zbiorze owoców | 3–6 l/ha | 
| JABŁOŃ -sady fertygowane – sad owocujący  | |
| ◇ zielony pąk | 3–6 l/ha | 
| ◇ dojrzewanie owoców | 3–6 l/ha | 
| ◇/◆ po zbiorze owoców | 3–6 l/ha | 
| JABŁOŃ -szkółki drzewek – szkółka drzewek szczepionych przez okulizację | |
| ◆ 1. rok – lato (ok. 3–4 tygodnie po okulizacji): zakończenie wzrostu pędów i liści | 3–6 l/ha | 
| ◆ 2. rok – wiosna/lato:wzrost pędu głównego i pędów bocznych | 3–6 l/ha | 
| ◇ 2. rok – późne lato: zakończenie wzrostu wydłużeniowego pędu głównego | 3–6 l/ha | 
| JABŁOŃ – szkółki drzewek – szkółka drzewek szczepionych zrazami | |
| ◆ 1. rok – lato: wzrost pędu głównego i rozwój liści | 3–6 l/ha | 
| ◆ 2. rok – wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych | 3–6 l/ha | 
| ◇ 2. rok – późne lato: zakończenie wzrostu wydłużeniowego pędu głównego | 3–6 l/ha | 
| GRUSZA – sady bez fertygacji – owocujący sad | |
| ◇ zielony pąk ◇ biały pąk ◇ koniec kwitnienia: większość płatków opadła ◆ owoc osiąga 30–50% typowej wielkości ◆ owoc osiąga 60–80% typowej wielkości ◆ początek dojrzewania owoców | 3–6 l/ha | 
| ◇/◆po zbiorze owoców (Zabieg traktować jako optymalny w przypadku słabej kondycji drzew po zbiorze.) | 3–6 l/ha | 
| CZEREŚNIA – sady bez fertygacji – owocujący sad | |
| ◆ rozwój pąków kwiatowych ◆ rozwój zawiązków owoców ◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości ◆ początek dojrzewania owoców ◆ po zbiorach owoców: 1–2 zabiegi co 10–14 dni | 3–6 l/ha | 
| CZEREŚNIA – sady fertygowane – owocujący sad | |
| ◇ po zbiorach owoców: 1–2 zabiegi co 10–14 dni | 3–6 l/ha | 
| WIŚNIA – sady bez fertygacji – owocujący sad | |
| ◆ rozwój pąków kwiatowych ◆ rozwój zawiązków owoców ◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości ◆ początek dojrzewania owoców ◆ po zbiorach owoców: 1–2 zabiegi co 10–14 dni | 3–6 l/ha | 
| ŚLIWA – sady bez fertygacji – owocujący sad | |
| ◆ rozwój pąków kwiatowych | 3–6 l/ha | 
| ◆ rozwój zawiązków owoców | 3–6 l/ha | 
| ◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości | 3–6 l/ha | 
| ◆ początek dojrzewania owoców | 3–6 l/ha | 
| ◆ po zbiorach owoców | 3–6 l/ha | 
| BRZOSKWINIA – sady bez fertygacji – owocujący sad | |
| ◆ rozwój pąków kwiatowych ◆ rozwój zawiązków owoców ◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości ◆ początek dojrzewania owoców ◆ po zbiorach owoców | 3–6 l/ha | 
| NEKTARYNA – sady bez fertygacji – owocujący sad | |
| ◆ rozwój pąków kwiatowych ◆ rozwój zawiązków owoców ◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości ◆ początek dojrzewania owoców ◆ po zbiorach owoców | 3–6 l/ha | 
| MORELA – sady bez fertygacji – owocujący sad | |
| ◇/◆ pękanie i rozwój pąków kwiatowych | 3–6 l/ha | 
| ◆ rozwój zawiązków owoców ◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości ◆ początek dojrzewania owoców ◆ po zbiorach owoców | 3–6 l/ha | 
| AGREST | |
| ◆ po ruszeniu wegetacji, w okresie rozwoju liści i owoców, 1–2 zabiegi co 14–21 dni | 3–6 l/ha | 
| ◇ po zbiorze owoców | 3–6 l/ha | 
| MALINA – plantacje bez fertygacji – malina jesienna – odmiany owocujące na pędach jednorocznych | |
| ◆ pędy osiągają ok. 1/3 docelowej długości | 3–6 l/ha | 
| ◇ pędy osiągają ok. 1/2 docelowej długości | 3–6 l/ha | 
| ◆ początek rozwoju pierwszych kwiatostanów | 3–6 l/ha | 
| ◆ początek rozwoju pierwszych owoców | 3–6 l/ha | 
| ◆ rozwój i dojrzewanie owoców: 1–2 zabiegi co 14–21 dni po kolejnych zbiorach owoców | 3–6 l/ha | 
| MALINA – plantacje bez fertygacji – malina letnia  – odmiany owocujące na pędach dwuletnich | |
| ◆ rozwój liści i pędów: 1–2 zabiegi co 7–21 dni | 3–6 l/ha | 
| ◆ początek rozwoju kwiatostanów | 3–6 l/ha | 
| ◆ początek rozwoju owoców | 3–6 l/ha | 
| ◆ rozwój i dojrzewanie owoców: 1–2 zabiegi co 14–21 dni po kolejnych zbiorach | 3–6 l/ha | 
| ◇ bezpośrednio po zbiorach | 3–6 l/ha | 
| PORZECZKA | |
| ◆ rozwój liści i pędów (BBCH 15–39) | 3–6 l/ha | 
| ◇ zamknięte pąki kwiatowe – końce liści poza łuskami kwiatowymi (BBCH 51–54) | 3–6 l/ha | 
| ◆ wytworzonych 90% owoców (BBCH 79) | 3–6 l/ha | 
| ◆ po zbiorach owoców | 3–6 l/ha | 
| BORÓWKA AMERYKAŃSKA – plantacja bez fertygacji – plantacje owocujące | |
| ◇ rozwój pąków | 3–6 l/ha | 
| ◇ początek rozwoju liści i kwiatostanów | 3–6 l/ha | 
| ◆ rozwój kwiatostanów do początku kwitnienia | 3–6 l/ha | 
| ◆ koniec kwitnienia / początek zawiązywania się owoców | 3–6 l/ha | 
| ◆ rozwój i dojrzewanie owoców: 2 zabiegi co 10–14 dni | 3–6 l/ha | 
| ◆ po zbiorach owoców | 3–6 l/ha | 
| WINOROŚL  | |
| ◆ początek rozwoju liści i nowych pędów ◆ rozwój kwiatostanów ◇ koniec kwitnienia ◆ rozwój owoców – do fazy jagód wielkości grochu | 3–6 l/ha | 
| ◇/◆ początek dojrzewania owoców | 3–6 l/ha | 
| TRUSKAWKA  | |
| ◆ Jesień w roku sadzenia: przed spoczynkiem zimowym | 3–6 l/ha | 
| ◆ Lato: dalszy rozwój wegetatywny i zawiązywanie pąków na przyszły sezon | 3–6 l/ha | 
| TRUSKAWKA – plantacje bez fertygacji  – Odmiany owocujące latem, plantacje w pełni owocujące | |
| ◇ Wiosna: po wznowieniu wegetacji – rozwój liści | 3–6 l/ha | 
| ◆ biały pąk ◇ początek kwitnienia ◆ początek rozwoju pierwszych owoców ◆ bezpośrednio po pierwszym zbiorze ◇ po zbiorach owoców | 3–6 l/ha | 
| TRUSKAWKA – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek zielonych świeżokopanych | |
| ◆ Jesień w roku sadzania: przed początkiem przebarwiania się liści | 3–6 l/ha | 
| ◆ Początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach | 3–6 l/ha | 
| ◆ Lato: rozwój, wzrost i ukorzenianie się sadzonek | 3–6 l/ha | 
| TRUSKAWKA – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek doniczkowanych | |
| ◆POLOWE PLANTACJE MATECZNE – jesień w roku sadzenia: przed początkiem przebarwiania się liści | 3–6 l/ha | 
| ◆POLOWE PLANTACJE MATECZNE – początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach | 3–6 l/ha | 
| TRUSKAWKA – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek frigo | |
| ◆ Jesień w roku sadzania: przed początkiem przebarwiania się liści | 3–6 l/ha | 
| ◆ Początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach | 3–6 l/ha | 
| ◆ Lato: rozwój, wzrost i ukorzenianie się sadzonek | 3–6 l/ha | 
| POMIDOR | |
| ◆ rozwinięty 5.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 15–17) | 3–6 l/ha | 
| ◇ widoczny 1.–3. kwiatostan ( BBCH 51–53) | 3–6 l/ha | 
| ◆ otwarty pierwszy kwiat na 1.–3. kwiatostanie (BBCH 61–63) | 3–6 l/ha | 
| ◆ pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 1.–2. gronie (BBCH 71–72) | 3–6 l/ha | 
| ◆ pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 3.–4. gronie (BBCH 73–74) | 3–6 l/ha | 
| ◆ pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 5.–6. gronie (BBCH 75–76) | 3–6 l/ha | 
| PAPRYKA  | |
| ◆ rozwinięty 3.–5. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–15) | 3–6 l/ha | 
| ◇ widoczny 1.–3. pąk kwiatowy ( BBCH 51–53) | 3–6 l/ha | 
| ◆ widoczne 9 lub więcej pąków kwiatowych – początek kwitnienia (BBCH 59–61) | 3–6 l/ha | 
| ◆ 1.–3. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 71–73) | 3–6 l/ha | 
| ◆ 4.–6. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 74–76) | 3–6 l/ha | 
| OGÓREK  | |
| ◆ rozwinięty 3.–5. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–15) | 3–6 l/ha | 
| ◆ rozwinięty 6.–9. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–19) | 3–6 l/ha | 
| ◇ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52) | 3–6 l/ha | 
| ◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57) | 3–6 l/ha | 
| ◆ po pierwszym zbiorze ogórków (BBCH 71) | 3–6 l/ha | 
| DYNIA | |
| ◆ rozwinięty 6.–8. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–18) | 3–6 l/ha | 
| ◇ rozwój pędów bocznych pierwszego rzędu (BBCH 21–29) | 3–6 l/ha | 
| ◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52) | 3–6 l/ha | 
| ◆ rozwój owoców (BBCH 71–77), 2 zabiegi co 14–21 dni | 3–6 l/ha | 
| CEBULA  | |
| ◇ wyraźnie widoczny 3.–5. liść | 3–6 l/ha | 
| ◇ wzrost liści (3–4 tygodnie po wschodach / po posadzeniu rozsady) | 3–6 l/ha | 
| ◆ początek formowania się główki cebuli | 3–6 l/ha | 
| ◆ wzrost główki cebuli: 2–3 zabiegi co 5–21 dni | 3–6 l/ha | 
| CZOSNEK | |
| ◇ wyraźnie widoczny 3.–5. liść | 3–6 l/ha | 
| ◇ wzrost liści (3–4 tygodnie po wschodach) | 3–6 l/ha | 
| ◆ początek formowania się główki czosnku | 3–6 l/ha | 
| ◆ wzrost główki czosnku: 2–3 zabiegi co 5–21 dni | 3–6 l/ha | 
| POR | |
| ◇ wyraźnie widoczny 3.–5. liść | 3–6 l/ha | 
| ◇ wzrost liści (3–4 tygodnie po wschodach / po posadzeniu rozsady) | 3–6 l/ha | 
| ◆ początek formowania się części przeznaczonej do zbioru | 3–6 l/ha | 
| ◆ wzrost części przeznaczonej do zbioru: 2–3 zabiegi co 5–21 dni | 3–6 l/ha | 
| WARZYWA CEBULOWE - produkcja rozsady | |
| ◆ wzrost liści: 1–2 zabiegi co 7–21 dni | podlewanie | 
| BROKUŁ | |
| ◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści ◆ wzrost liści ◆ początek rozwoju róży ◆ róża osiąga ok. 50% typowej wielkości | 3–6 l/ha | 
| KALAFIOR | |
| ◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści ◆ wzrost liści ◆ początek rozwoju róży ◆ róża osiąga ok. 50% typowej wielkości | 3–6 l/ha | 
| KAPUSTA GŁOWIASTA BIAŁA | |
| ◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści | 3–6 l/ha | 
| ◇ wzrost liści | 3–6 l/ha | 
| ◆ początek formowania się główki | 3–6 l/ha | 
| ◆ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości | 3–6 l/ha | 
| ◆ główka osiąga 70–80% typowej wielkości: 2 zabiegi co 7–14 dni | 3–6 l/ha | 
| KAPUSTA GŁOWIASTA CZERWONA | |
| ◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści | 3–6 l/ha | 
| ◇ wzrost liści | 3–6 l/ha | 
| ◆ początek formowania się główki | 3–6 l/ha | 
| ◆ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości | 3–6 l/ha | 
| ◆ główka osiąga 70–80% typowej wielkości: 2 zabiegi co 7–14 dni | 3–6 l/ha | 
| KAPUSTA WŁOSKA | |
| ◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści | 3–6 l/ha | 
| ◇ wzrost liści | 3–6 l/ha | 
| ◆ początek formowania się główki | 3–6 l/ha | 
| ◆ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości | 3–6 l/ha | 
| ◆ główka osiąga 70–80% typowej wielkości: 2 zabiegi co 7–14 dni | 3–6 l/ha | 
| KAPUSTA PEKIŃSKA  | |
| ◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści ◆ wzrost liści ◆ początek formowania się główki ◇ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości ◆ główka osiąga 70–80% typowej wielkości | 3–6 l/ha | 
| KAPUSTA BRUKSELSKA | |
| ◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści ◆ wzrost pędu głównego i liści ◆ początek formowania się pąków bocznych (główek liściowych) ◇ ok. 50% główek uformowanych ◆ 70–80% główek uformowanych | 3–6 l/ha | 
| KALAREPA | |
| ◆ wzrost liści | 3–6 l/ha | 
| ◆ początek tworzenia zgrubienia | 3–6 l/ha | 
| ◆ zgrubienie osiąga ok. 50% typowej wielkości | 3–6 l/ha | 
| RZODKIEWKA | |
| ◆ wzrost liści | 3–6 l/ha | 
| ◆ początek tworzenia zgrubienia | 3–6 l/ha | 
| JARMUŻ | |
| ◇ wzrost pędu głównego i liści ◆ intensywny wzrost masy liściowej ◇ utworzone ok. 50% masy liściowej ◆ utworzone ok. 70–80% masy liściowej | 3–6 l/ha | 
| WARZYWA KAPUSTNE – produkcja rozsady | |
| ◆ wzrost liści: 1–2 zabiegi co 7–21 dni | podlewanie | 
| MARCHEW | |
| ◆ faza 3.–4. liścia (BBCH 13–14) | 3–6 l/ha | 
| ◇ faza 5. liścia / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 15/41) | 3–6 l/ha | 
| ◆ korzeń osiąga 20–30% typowej średnicy (BBCH 42–43) | 3–6 l/ha | 
| ◆ korzeń osiąga 40–50% typowej średnicy (BBCH 44–45) | 3–6 l/ha | 
| ◇ korzeń osiąga 50–80% typowej średnicy (BBCH 45–48) | 3–6 l/ha | 
| PIETRUSZKA | |
| ◆ faza 3.–4. liścia (BBCH 13–14) | 3–6 l/ha | 
| ◇ faza 5. liścia / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 15/41) | 3–6 l/ha | 
| ◆ korzeń osiąga 20–30% typowej średnicy (BBCH 42–43) | 3–6 l/ha | 
| ◆ korzeń osiąga 40–50% typowej średnicy (BBCH 44–45) | 3–6 l/ha | 
| ◇ korzeń osiąga 50–80% typowej średnicy (BBCH 45–48) | 3–6 l/ha | 
| PASTERNAK | |
| ◆ faza 3.–4. liścia (BBCH 13–14) | 3–6 l/ha | 
| ◇ faza 5. liścia / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 15/41) | 3–6 l/ha | 
| ◆ korzeń osiąga 20–30% typowej średnicy (BBCH 42–43) | 3–6 l/ha | 
| ◆ korzeń osiąga 40–50% typowej średnicy (BBCH 44–45) | 3–6 l/ha | 
| ◇ korzeń osiąga 50–80% typowej średnicy (BBCH 45–48) | 3–6 l/ha | 
| SELER | |
| Rozsada | podlewanie | 
| Uprawa w gruncie ◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16) ok. 7 dni po wysadzeniu rozsady | 3–6 l/ha | 
| BURAK ĆWIKŁOWY | |
| ◆ faza 2–4 liści właściwych /1–2 pary liści (BBCH 12–14) | 3–6 l/ha | 
| ◆ faza 5 liści właściwych / początek zakrywania międzyrzędzi (BBCH 15/31) | 3–6 l/ha | 
| ◆ początkowy rozwój korzenia spichrzowego, ø ›2 cm (BBCH 41–43) | 3–6 l/ha | 
| ◇ korzeń osiąga 40–70% typowej (BBCH 44–47) | 3–6 l/ha | 
| TRAWNIKI  | |
| ◆ w okresie wzrostu i rozwoju roślin 2–4 zabiegi co 10–14 dni | 0,25–0,5 l w 100 l wody | 
| ◆ jesienią 1–2 zabiegi co 10–14 dni w celu poprawy zimotrwałości roślin | 0,25–0,5 l w 100 l wody |