ZAMÓW PRZEZ TELEFON (22) 230 2272 lub 881 222 336

OPTYCAL 3 KG

Waga: 3.50 KG
Producent: INTERMAG
Dostępność: Wysyłka w przeciągu 24h
Cena: 178,00 zł

OPTYCAL 3KG

 

Składniki g/kg  % (m/m)
Tlenek wapnia (CaO) 350 35,0
Mrówczan 560 56,0
Bor (B) 1,0 0,100
Miedź (Cu) schelatowana przez EDTA 0,5 0,050
Żelazo (Fe) schelatowane przez EDTA 1,5 0,150
Mangan (Mn) schelatowany przez EDTA 0,7 0,070
Molibden (Mo) 0,02 0,002
Cynk (Zn) schelatowany przez EDTA 2,0 0,200
Zastosowana w preparacie OPTYCAL technologia INT zwiększa szybkość i efektywność pobierania, przemieszczania oraz przyswajania składników pokarmowych i substancji stymulujących w roślinie. Efekty te uzyskuje się dzięki odpowiednio opracowanym komponentom pochodzenia organicznego.

 

OPTYCAL poprawia dobre zaopatrzenie roślin w wapń poprzez stymulację jego pobierania z gleby i transport do najmłodszych części roślin (efekt pompy auksynowo-wapniowej). Dostarcza także łatwo przyswajalny dolistnie wapń w formie bezazotanowej oraz mikroelementy schelatowane przez EDTA. Poprawia jakość i właściwości przechowalnicze plonu

 

 

    

 

STOSOWAĆ WYŁĄCZNIE W UZASADNIONEJ POTRZEBIE. NIE PRZEKRACZAĆ ZALECANYCH DAWEK. Przed użyciem przeczytać etykietę. Chronić przed dziećmi. W razie konieczności zasięgnięcia porady lekarza należy pokazać pojemnik lub etykietę. Informacje o produktach aktualizowane są raz w roku. 

 

 

OPTYCAL stosowanie nalistnie w formie roztworu wodnego. Można stosować OPTYCAL łącznie z innymi preparatami, które zostały w tym zakresie wcześniej przebadane i ujęte są w „Tabelach mieszania agrochemikaliów INTERMAG” lub po przeprowadzeniu testu sprawdzającego możliwość wykonania i stosowania roztworu wieloskładnikowego.

Terminy stosowania

Jednorazowa dawka
[kg/ha]

PSZENICA

jesień: faza 3.–6. liścia (BBCH 13–16);

1,5

wiosna:
ozime – krzewienie (BBCH 22–29)
jare – faza 3. liścia – krzewienie (BBCH 13–29);

1,5

JĘCZMIEŃ

jesień: faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22)

1,5

wiosna: ozime – początek wzrostu źdźbła – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 30–32)
              jare – faza 3. liścia – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 13–32)

1,5

ŻYTO

jesień: faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22)

1,5

wiosna: ozime – początek wzrostu źdźbła – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 30–32)
              jare – faza 3. liścia – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 13–32)

1,5

OWIES

faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22)

1,5

RZEPAK

jesień: faza 4.–8. liścia (BBCH 14–18);

1,5

wiosna: po ruszeniu wegetacji początek rozwoju pędów bocznych – widoczne 6 międzywęźli (BBCH 21–36)

1,5

KUKURYDZA

I: faza 2.–6. liścia (BBCH 12–16) optymalny termin zabiegu to 4 liście;

1,5

II: rozwój liści – początek rozwoju źdźbła (wydłużanie pędu) (BBCH 17–31)

1,5

FASOLA, GROCH

I: rozwój kwiatostanu (BBCH 51–55);

1,5

II: początek rozwoju  strąków (BBCH 71–73)

1,5

JABŁOŃ

I: początek kwitnienia (BBCH 60–63);

1,5

II: koniec fazy kwitnienia, wszystkie płatki opadły (BBCH 69);

1,5

III: owoc osiąga wielkość do 20 mm – początek opadania owoców, czerwcowe opadanie (BBCH 72–73);

1,5

IV: owoc osiąga ok. 50% typowej wielkości (BBCH 75)

1,5

W przypadku odmian podatnych na gorzką plamistość oraz odmian przeznaczonych do przechowywania, wskazane są dodatkowe 1–2 zabiegi w zależności od przebiegu pogody w sezonie wegetacyjnym.

GRUSZA

I: początek kwitnienia (BBCH 60–63);

1,5

II: koniec kwitnienia, wszystkie płatki opadły (BBCH 69);

1,5

III: owoce osiągają wielkość 20–30 mm (BBCH 72–73);

1,5

IV: owoce osiągają 50–70% typowej wielkości (BBCH 75–77)

1,5

CZEREŚNIA,  WIŚNIA

I: początek kwitnienia (BBCH 60–64);

1,5

II: zasychanie kwiatów – rozwój zalążni, po przekwitnięciu powstaje owoc  (BBCH 67–71)

1,5

III: owoce osiągają 20–50% typowej wielkości (BBCH 72–75)

1,5

BRZOSKWINIA, MORELA, ŚLIWA

I: początek kwitnienia (BBCH 60–64);

1,5

II: owoce osiągają 20–50% typowej wielkości (BBCH 72–75)

1,5

MALINA, PORZECZKA

I: rozwój kwiatostanów (BBCH 51–54);

1,5

II: początek wzrostu owoców (BBCH 71)

1,5

WINOROŚL

I: początek kwitnienia (BBCH 60–63);

1,5

II: koniec fazy kwitnienia (BBCH 69)

1,5

TRUSKAWKA

I: biały pąk (BBCH 58–60)

1,5

II: pierwsze zawiązane owoce – wyraźnie widoczne nasiona na tkance dna kwiatowego (BBCH 73)

1,5

PAPRYKA

I: rozwój liści i pędów bocznych (BBCH 13-29);

1–1,5

II: początek kwitnienia (BBCH 59–61);

1–1,5

III: rozwój owoców, 1.–3. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 71–73)

1–1,5

POMIDOR

I: rozwój liści (BBCH 15–19);

1–1,5

II: widoczny 1.–3. kwiatostan (BBCH 51–53);

1–1,5

III: otwarty pierwszy kwiat na 1.–3. kwiatostanie (BBCH 61–63);

1–1,5

IV: pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 1.–2. gronie (BBCH 71–72);

1–1,5

V: pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 2.–3. gronie (BBCH 72–73)

1–1,5

OGÓREK

I: rozwój liści i pędów bocznych (BBCH 13-29);

1–1,5

II: na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52);

1–1,5

III: na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57);

1–1,5

BROKUŁ

I: faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17);

1–1,5

II: widoczny 8. pęd boczny – widocznych 9 lub więcej pędów bocznych (BBCH 28–29);

1–1,5

III: początek rozwoju róży (›1 cm) – róża osiąga 20% typowej wielkości (BBCH 41–42);

1–1,5

IV: róża osiąga 20–30% typowej wielkości (BBCH 42–43);

1–1,5

V: róża osiąga 30–50% typowej wielkości (BBCH 43–45)

1–1,5

KALAFIOR

I: faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17);

1–1,5

II: faza 8. liścia – faza 9 lub więcej liści (BBCH 18–19);

1–1,5

III: początek rozwoju róży (›1 cm) – róża osiąga 20% typowej wielkości (BBCH 41–42);

1–1,5

IV: róża osiąga 20–30% typowej wielkości (BBCH 42–43);

1–1,5

V: róża osiąga 30–50% typowej wielkości (BBCH 43–45)

1–1,5

KAPUSTA głowiasta biała, głowiasta czerwona, pekińska, włoska

I: faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17);

1–1,5

II: faza 9 lub więcej liści (BBCH 19);

1–1,5

III: zaczynają się tworzyć główki – główka osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43);

1–1,5

IV: główka osiąga 30–50% typowej wielkości (BBCH 43–45);

1–1,5

V: główka osiąga 60–80% typowej wielkości (BBCH 46–48)

1–1,5

KAPUSTA BRUKSELSKA

I: faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17);

1–1,5

II: główny pęd osiąga 70% wysokości typowej dla odmiany – początek rozwoju pąków bocznych (BBCH 37–41);

1–1,5

III: początek rozwoju pąków bocznych – pierwsze rozgałęzienia mocno zamknięte (BBCH 41–43);

1–1,5

IV: pierwsze rozgałęzienia mocno zamknięte – 50% rozgałęzień mocno zamkniętych (BBCH 43–45);

1–1,5

V: 50–80% rozgałęzień mocno zamkniętych (BBCH 45–48)

1–1,5

KALAREPA, RZODKIEWKA

I: faza 5.liścia – faza 9 lub więcej liści (BBCH 15–19);

1–1,5

II: zaczyna się tworzyć zgrubienie – zgrubienie osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43)

1–1,5

JARMUŻ

I: faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17);

1–1,5

II: główny pęd osiągnął 30–50% ostatecznej długości typowej dla odmiany (BBCH 33–35);

1–1,5

III: osiągnięcie 10–50% masy liściowej typowej dla odmiany (BBCH 41-45);

1–1,5

IV: osiągnięte 60–80% masy liściowej typowej dla odmiany (BBCH 46-48)

1–1,5

WARZYWA KORZENIOWE

I: rozwój liści (BBCH 13–19)

1–1,5

II: początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41);

1–1,5

III–IV: rozwój części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 42–48)

1–1,5

WARZYWA STRĄCZKOWE

I: rozwój strąków (BBCH 71–73)

1–1,5

 

 

Wapń

Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe.
E-mail:
Telefon:
Pytanie:
Przepisz tekst z obrazka:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych