DIFENOKONAZOL - JAK DZIAŁA? MOŻLIWOŚCI STOSOWANIA

Substancja czynna stosowana jako fungicyd przeznaczona do stosowania zapobiegawczego i interwencyjnego w ochronie upraw rolniczych, warzywnych, sadowniczych i ozdobnych oraz jako składnik środków do zaprawiania materiału siewnego.

 

Grupa chemiczna: triazole

Rok wprowadzenia na rynek: 1989

Rodzaj formulacji: EC, FS, SC

Sposób działania: układowy

-3%
-7,50zł
300,20zł
307,70zł
-1%
-9,10zł
1452,90zł
1462,00zł
-8%
-17,40zł
230,60zł
248,00zł
-7%
-84,50zł
1137,20zł
1221,70zł
-1%
-0,20zł
84,00zł
84,20zł
103,50zł
-22%
-7,70zł
28,60zł
36,30zł
-21%
-13,90zł
52,90zł
66,80zł
98,60zł
479,10zł
150,30zł
734,10zł
110,50zł
1964,00zł
15,50zł
-1%
-1,50zł
210,00zł
211,50zł
28,50zł
31,00zł
40,40zł
-1%
-6,50zł
1009,00zł
1015,50zł
12,00zł
-18%
-54,90zł
263,50zł
318,40zł
99,10zł
Brak w magazynie
88,00zł
Brak w magazynie
151,00zł
Brak w magazynie
64,10zł
Brak w magazynie
1284,00zł
1471,40zł
Brak w magazynie

W jaki sposób działa difenokonazol?

Difenokonazol działa układowo. Charakteryzuje się szybkim pobieraniem przez roślinę. Odpowiada za hamowanie tworzenia ściany komórkowej grzybów, co ogranicza wzrost grzybów i tworzenie się grzybni. Spowalnia też kiełkowanie zarodników oraz zatrzymuje infekcje.

Jak stosować difenokonazol?

Środki zawierające difenokonazol należy stosować w temperaturze powyżej 12oCNie zaleca się stosowania ich bezpośrednio przed deszczem lub tuż po nim. Opady deszczu 2 godziny po wykonanym zabiegu nie obniżają jego skuteczności. Zalecana wilgotność powietrza podczas przeprowadzania zabiegów to powyżej 60%

Zalecane stosowanie difenokonazolu

Rośliny rolnicze:

  • burak cukrowy i burak pastewny,
  • jęczmień jary i jęczmień ozimy,
  • pszenica jara i pszenica ozima,
  • pszenżyto jare i pszenżyto ozime,
  • żyto,
  • rzepak ozimy,
  • ziemniak.

Zwalczane agrofagi:

  • alternarioza ziemniaka,
  • brunatna plamistość liści buraka,
  • mączniak prawdziwy zbóż i traw,
  • czerń kryżowych,
  • chwościk buraka,
  • głownia pyląca pszenicy,
  • pasiastość liści jęczmienia,
  • septorioza paskowana liści pszenicy,
  • septorioza plew pszenicy,
  • rdza brunatna pszenicy,
  • śnieć cuchnąca pszenicy,
  • sucha zgnilizna kapustnych,
  • głownia źdźbłowa żyta,
  • śnieć karłowa pszenicy,
  • zgnilizna twardzikowa,
  • zgorzel siewek.

Rośliny warzywne:

  • burak ćwikłowy,
  • boćwina,
  • brokuł,
  • marchew,
  • brukiew,
  • chrzan,
  • cykoria,
  • kapusta brukselska, głowiasta,
  • karczoch,
  • pietruszka,
  • koper włoski,
  • pasternak,
  • rzepa,
  • salsefia,
  • szparagi,
  • seler,
  • szpinak.

Zwalczane agrofagi:

  • rdza,
  • septoriozy,
  • czerń krzyżowych,
  • mączniaki prawdziwe,
  • plamistości kapustnych,
  • purpurowa plamistość pędów szparaga.

Rośliny sadownicze:

  • jabłoń,
  • grusza,
  • czereśnia,
  • wiśnia,
  • malina,
  • jeżyna.

Zwalczane agrofagi:

  • brunatna zgnilizna drzew pestkowych,
  • rdze,
  • mączniak jabłoni,
  • parch jabłoni,
  • parch gruszy,
  • zamieranie pędów.

Rośliny ozdobne:

  • róża,
  • aster,
  • begonia,
  • gerbera,
  • goździk,
  • nagietek,
  • cyneraria (popielnik),
  • floks,
  • cynia,
  • łyszczec,
  • lewkonia,
  • rośliny ozdobne w donicach,
  • plantacje nasienne.

Zwalczane agrofagi:

  • antraknoza,
  • mączniaki prawdziwe,
  • alternariozy,
  • rdze,
  • plamistości liści,
  • czarna plamistość róży.

Rośliny zielarskie:

  • plantacje nasienne.

Zwalczane agrofagi:

  • rdze,
  • mączniaki prawdziwe.