0,00zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000złSCORPION 325 SC 50ML SUMIN
Środek grzybobójczy o działaniu wgłębnym i układowym do stosowania zapobiegawczego i interwencyjnego w ochronie roślin ozdobnych, owocowych i warzywnych uprawianych w ogrodzie. Zwalcza choroby powodowane przez grzyby, takie jak rdza, zamieranie pędów, fytoftoroza, alternarioza, antrakoza truskawki, biała plamistość liści czy mączniak prawdziwy. Ma formę koncentratu w postaci stężonej zawiesiny do rozcieńczania wodą (SC). Środek należy stosować w formie oprysku przy użyciu opryskiwaczy ręcznych (w tym opryskiwacza plecakowego).
Środek działa wgłębnie i układowo, po roślinie przemieszcza się wraz z jej sokami. Hamuje tworzenie zarodników grzybów i ich dalszy rozwój. Pozwala to zatrzymać infekcję już w bardzo wczesnej fazie i zabezpieczyć rośliny przed dalszym rozwojem choroby.
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed użyciem przeczytaj etykietę oraz opis działania produktu. Środki ochrony roślin do użytku profesjonalnego mogą być nabyte tylko i wyłącznie przez osoby pełnoletnie oraz posiadające kwalifikacje wymagane od osób nabywających środki ochrony roślin określone w ustawie o środkach ochrony roślin. Niespełnienie powyższych warunków jest złamaniem regulaminu sklepu.
Brokuł zwyczajny (uprawa w polu)
zgnilizna twardzikowa, szara pleśń
Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m²
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 40-49 (od początku tworzenia się główek do osiągnięcia przez nie pełnej wielkości).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym (z uwzględnieniem zastosowań małoobszarowych wymienionych w dalszej części etykiety): 1
Zalecana ilość wody: 2-8 litrów na 100 m2
Kalafior (uprawa w polu)
czerń krzyżowych
Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m²
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 40-49 (od początku tworzenia się róży do osiągnięcia przez nią pełnej wielkości).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym (z uwzględnieniem zastosowań małoobszarowych wymienionych w dalszej części etykiety): 1
Zalecana ilość wody: 2-8 litrów na 100 m2
Marchew (uprawa w polu)
mączniak prawdziwy baldaszkowatych, alternarioza naci marchwi
Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m²
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 40-49 (od momentu osiągnięcia przez korzeń średnicy powyżej 0,5 cm do pełnej wielkości).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym (z uwzględnieniem zastosowań małoobszarowych wymienionych w dalszej części etykiety): 2
Odstęp między zabiegami: co najmniej 14 dni.
Zalecana ilość wody: 2-7 litrów na 100 m2
Cebula (uprawa w polu)
alternarioza cebuli, plamistość liści powodowana przez Stemphylium (Stemphylium sp.)
Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m²
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 40-45 (od momentu wytworzenia zgrubień cebulowych do osiągnięcia 50% typowej średnicy cebul).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: (z uwzględnieniem zastosowańmałoobszarowych wymienionych w dalszej części etykiety): 1
Zalecana ilość wody: 3-6 litrów na 100 m2
Kapusta głowiasta (biała, czerwona, włoska) (uprawa w polu)
czerń krzyżowych
Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m²
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 40-49 (od początku tworzenia się główek do osiągnięcia przez nie pełnej wielkości).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: (z uwzględnieniem zastosowań małoobszarowych wymienionych w dalszej części etykiety): 1
Zalecana ilość wody: 2-8 litrów na 100 m2
Ogórek (uprawa w szklarni)
mączniak prawdziwy dyniowatych
Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m²
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 51-89 (od widocznego na pędzie głównym zawiązka pierwszego pąka kwiatowego do stadium pełnej dojrzałości owoców).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym (z uwzględnieniem zastosowań małoobszarowych wymienionych w dalszej części etykiety): 2
Odstęp między zabiegami: co najmniej 10 dni.
Zalecana ilość wody: 5-15 litrów na 100 m2
Pomidor (uprawa w szklarni)
mączniak prawdziwy psiankowatych
Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m²
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 20-87 (od widocznego pierwszego pędu bocznego na pędzie głównym do stadium gdy 70% owoców uzyskuje typową barwę).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym (z uwzględnieniem zastosowań małoobszarowych wymienionych w dalszej części etykiety): 1
Zalecana ilość wody: 5 – 15 na 100 m2
Truskawka (uprawa w polu)
antraknoza truskawki, biała plamistość liści truskawki
Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m²
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 40-89 (od początku tworzenia pędów rozłogowych i młodych roślin do końca fazy dojrzewania owoców).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym (z uwzględnieniem zastosowań małoobszarowych wymienionych w dalszej części etykiety): 2
Odstęp między zabiegami: 7-14 dni.
Zalecana ilość wody: 3-12 litrów na 100 m2
STOSOWANIE ŚRODKA OCHRONY ROŚLIN W UPRAWACH I ZASTOSOWANIACH MAŁOOBSZAROWYCH
Odpowiedzialność za skuteczność działania i fitotoksyczność środka ochrony roślin stosowanego w uprawach małoobszarowych ponosi wyłącznie jego użytkownik
Brokuł zwyczajny (uprawa w polu)
czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m²
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju główki do osiągnięcia przez nią typowej wielkości i kształtu (BBCH 40-49).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: (z uwzględnieniem zastosowań wymienionych we wcześniejszej części etykiety): 1
Zalecana ilość wody: 2-8 litrów na 100 m2
Kalafior (uprawa w polu)
mączniak prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m²
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju główki do osiągnięcia przez nią typowej wielkości i kształtu (BBCH 40-49).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: (z uwzględnieniem zastosowań wymienionych we wcześniejszej części etykiety): 1
Zalecana ilość wody: 2-8 litrów na 100 m2
Cebula (uprawa w polu)
rdza pora (na cebuli)
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m²
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od początku rozwoju cebul (podstawa liści grubieje /rozszerza się) do osiągnięcia przez cebulę 50% typowej średnicy (BBCH 40-45).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: (z uwzględnieniem zastosowań wymienionych we wcześniejszej części etykiety): 1
Zalecana ilość wody: 3-6 litrów na 100 m2.
Czosnek, szalotka, cebula (uprawiana na szczypior), cebula siedmiolatka, szczypiorek (uprawa w polu)
alternarioza cebuli, plamistość liści powodowana przez Stemphylium (Stemphylium sp.), rdza pora (na cebuli)
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m²
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, w fazie od BBCH 40 do 45:
czosnek, szalotka - od początku rozwoju cebul (podstawa liści grubieje /rozszerza się) do osiągnięcia przez cebulę 50% typowej średnicy,
cebula (uprawiana na szczypior), cebula siedmiolatka, szczypiorek – od momentu wytworzenia zgrubienia korzeniowego/wykształcenia szczypioru do końca fazy wzrostu rośliny, najpóźniej do 7 dni przed zbiorem.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1
Zalecana ilość wody: 3-6 litrów na 100 m2.
Por (uprawa w polu)
alternarioza cebuli (na porze), plamistość liści powodowana przez Stemphylium (Stemphylium sp.), rdza pora
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m²
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od wytworzenia zgrubienia korzeniowego do końca fazy wzrostu rośliny (długość i średnica łodygi typowa dla odmiany) (BBCH 40-49).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1
Zalecana ilość wody: 2-8 litrów na 100 m2
Fasola zwykła (szparagowa), fasola zwykła (uprawiana na świeże nasiona), groch zielony cukrowy, groch zielony łuskowy (uprawa w polu)
antraknoza fasoli, mączniak prawdziwy grochu, zgorzelowa plamistość grochu (askochytoza)
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m²
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy kwitnienia do osiągnięcia przez 70% strąków typowej długości (BBCH 59-77).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2
Minimalny odstęp między zabiegami: co najmniej 12 dni.
Zalecana ilość wody: 3-12 litrów na 100 m2
Kapusta głowiasta (biała, czerwona, włoska), (uprawa w polu)
mączniak prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych
Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m²
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 40-49 (od początku tworzenia się główek do osiągnięcia przez nie pełnej wielkości).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: (z uwzględnieniem zastosowań wymienionych we wcześniejszej części etykiety): 1
Zalecana ilość wody: 2-8 litrów na 100 m2
Kapusta brukselska, kapusta pekińska, jarmuż (uprawa w polu)
czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m²
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, w fazie od BBCH 40 do 49:
kapusta – od początku fazy tworzenia się główek do osiągnięcia przez nie typowej wielkości, kształtu i twardości,
jarmuż – od momentu osiągnięcia przez roślinę 10% masy liściowej do momentu osiągnięcia typowej masy liści rośliny uprawnej.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1
Zalecana ilość wody: 2-8 litrów na 100 m2
Marchew (uprawa w polu)
czarna zgnilizna marchwi
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m²
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od początku fazy rozwoju korzenia (średnica ok. 0,5 cm) do końca fazy jego rozwoju (osiągnięcie typowej wielkości i kształtu) (BBCH 40-49).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym (z uwzględnieniem zastosowań wymienionych we wcześniejszej części etykiety): 2
Odstęp między zabiegami: co najmniej 14 dni.
Zalecana ilość wody: 2-7 litrów na 100 m2
Pasternak, pietruszka (uprawa w polu)
mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa, szara pleśń
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m²
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju korzenia (średnica ok. 0,5 cm) do końca fazy jego rozwoju (osiągnięcie typowej wielkości i kształtu) (BBCH 40-49). Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2
Odstęp między zabiegami: co najmniej 14 dni.
Zalecana ilość wody: 2-7 litrów na 100 m2
Chrzan pospolity, rzodkiewka, rzodkiew japońska, rzepa biała, rzepa czarna, brukiew jadalna (uprawa w polu)
zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych, plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m²
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju korzenia (średnica ok. 0,5 cm) do końca fazy jego rozwoju (osiągnięcie typowej wielkości i kształtu) (BBCH 40-49). Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2
Odstęp między zabiegami: co najmniej 14 dni.
Zalecana ilość wody: 2-7 litrów na 100 m2
Salsefia, topinambur (syn. słonecznik bulwiasty), skorzonera (uprawa w polu)
zgnilizna twardzikowa, szara pleśń
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m²
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju korzenia (średnica ok. 0,5 cm) do końca fazy jego rozwoju (osiągnięcie typowej wielkości i kształtu) (BBCH 40-49).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2
Odstęp między zabiegami: co najmniej 14 dni.
Zalecana ilość wody: 2-7 litrów na 100 m2
Burak ćwikłowy (uprawa w polu)
zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, mączniak prawdziwy buraka, chwościk buraka, rdza buraka
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m²
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju korzenia (średnica ok. 0,5 cm) do końca fazy jego rozwoju (osiągnięcie typowej wielkości i kształtu) (BBCH 40-49).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2
Odstęp między zabiegami: co najmniej 14 dni.
Zalecana ilość wody: 2-7 litrów na 100 m2
Cykoria korzeniowa (uprawa w polu)
zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, mączniak prawdziwy
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m²
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju korzenia (średnica ok. 0,5 cm) do końca fazy jego rozwoju (osiągnięcie typowej wielkości i kształtu) (BBCH 40-49).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2
Odstęp między zabiegami: co najmniej 14 dni.
Zalecana ilość wody: 2-7 litrów na 100 m2
Seler naciowy (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni)
alternarioza, mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa, septorioza selera
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m²
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, w przedziale od 10% do 80% osiągnięcia przez łodygi typowej wielkości i kształtu (BBCH 40-48).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2
Odstęp między zabiegami: co najmniej 14 dni.
Zalecana ilość wody: 2-10 litrów na 100 m2.
Seler korzeniowy (uprawa w polu)
alternarioza, mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa, septorioza selera
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m²
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju korzenia (średnica ok. 0,5 cm) do końca fazy jego rozwoju (osiągnięcie typowej wielkości i kształtu) (BBCH 40-49).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2
Odstęp między zabiegami: co najmniej 14 dni.
Zalecana ilość wody: 2-10 litrów na 100 m2
Szparag (uprawa w polu)
rdza szparaga, purpurowa plamistość pędów szparaga
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m².
Termin stosowania: środek stosować po zbiorze wypustek szparagowych (BBCH 40-89).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1
Zalecana ilość wody: 2-10 litrów na 100 m2
Melon, kawon (syn. arbuz), dynia olbrzymia jadalna (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni)
mączniak prawdziwy dyniowatych, parch dyniowatych, antraknoza dyniowatych, alternarioza dyniowatych
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m²
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju pędów bocznych (widoczny pierwszy, pierwszorzędowy pęd boczny) do końca fazy dojrzewania owoców (stadium pełnej dojrzałości owoców) (BBCH 21-89).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1
Zalecana ilość wody: 5-15 litrów na 100 m2
Ogórek (uprawa w szklarni)
parch dyniowatych, antraknoza dyniowatych, alternarioza dyniowatych
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m²
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju kwiatostanu (widoczny na pędzie głównym zawiązek pierwszego pąka kwiatowego) do końca fazy dojrzewania owoców (stadium pełnej dojrzałości owoców) (BBCH 51-89).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym (z uwzględnieniem zastosowań wymienionych we wcześniejszej części etykiety): 2
Minimalny odstęp między zabiegami: co najmniej 10 dni.
Zalecana ilość wody: 5-15 litrów na 100 m2
Ogórek (uprawa w polu, pod osłonami)
mączniak prawdziwy dyniowatych, parch dyniowatych, antraknoza dyniowatych, alternarioza dyniowatych
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m²
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju kwiatostanu (widoczny na pędzie głównym zawiązek pierwszego pąka kwiatowego) do końca fazy dojrzewania owoców (stadium pełnej dojrzałości owoców) (BBCH 51-89).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.
Minimalny odstęp między zabiegami: 10 dni.
Zalecana ilość wody: 5-15 litrów na 100 m2
Cukinia, kabaczek, patison (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni)
mączniak prawdziwy dyniowatych, parch dyniowatych, antraknoza dyniowatych, alternarioza dyniowatych
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m²
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy rozwoju kwiatostanu (widoczny na pędzie głównym zawiązek pierwszego pąka kwiatowego) do końca fazy dojrzewania owoców (stadium pełnej dojrzałości owoców) (BBCH 51-89).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2
Minimalny odstęp między zabiegami: co najmniej 10 dni.
Zalecana ilość wody: 5-15 litrów na 100 m2
Papryka (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni)
Mączniak prawdziwy psiankowatych, alternarioza papryki, brunatna plamistość liści
Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m²
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób:
papryka w polu i pod osłonami: od widocznego pierwszego pędu bocznego pierwszego rzędu do końca fazy dojrzewania owoców (pełna dojrzałość) (BBCH 20-89),
papryka w szklarni: od widocznego pierwszego pędu bocznego pierwszego rzędu do stadium, gdy 70% owoców uzyskuje typową barwę (BBCH 20-87).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1
Zalecana ilość wody: 5 - 15 litrów na 100 m2
Pomidor (uprawa w szklarni)
alternarioza pomidora, brunatna plamistość liści
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m²
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 20-87 (od widocznego pierwszego pędu bocznego na pędzie głównym do stadium gdy 70% owoców uzyskuje typową barwę).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym (z uwzględnieniem zastosowań wymienionych we wcześniejszej części etykiety): 1
Zalecana ilość wody: 5 - 15 litrów na 100 m2
Pomidor (uprawa w polu i pod osłonami)
mączniak prawdziwy psiankowatych, alternarioza, brunatna plamistość liści
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m²
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od widocznego pierwszego pędu bocznego pierwszego rzędu do fazy osiągnięcia przez 70% owoców typowej barwy (BBCH 20-87).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1
Zalecana ilość wody: 5 - 15 litrów na 100 m2
Oberżyna (syn. bakłażan) (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni)
mączniak prawdziwy psiankowatych, alternarioza, brunatna plamistość liści
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m².
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od widocznego pierwszego pędu bocznego pierwszego rzędu do fazy osiągnięcia przez 70% owoców typowej barwy (BBCH 20-87).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1
Zalecana ilość wody: 5 - 15 litrów na 100 m2
Grupa sałat (sałata głowiasta, sałata liściowa, endywia), kapustne liściowe (rukola – rokietta siewna, jarmuż), szpinak, seler listkowy, pietruszka (uprawiana na nać) (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni)
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania:
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od momentu osiągnięcia przez roślinę 10% masy liściowej do momentu osiągnięcia typowej masy liści rośliny uprawnej (BBCH 40-49).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1
Zalecana ilość wody: 3-12 litrów na 100 m2
Rośliny zielarskie oraz kwiaty jadalne (cukinii, kabaczka, patisona) (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni)
mączniaki prawdziwe, rdze, plamistości liści, zgnilizna twardzikowa
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania:
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od momentu osiągnięcia przez roślinę 10% masy liściowej do momentu osiągnięcia typowej masy liści rośliny uprawnej (BBCH 40-49).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1
Zalecana ilość wody: 3-12 litrów na 100 m2
Cykoria sałatowa (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni)
zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, mączniak prawdziwy
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m²
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy tworzenia się główki do osiągnięcia przez nie typowej wielkości i kształtu (BBCH 40-49).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1
Zalecana ilość wody: 3-6 litrów na 100 m2
Karczoch zwyczajny (uprawa w polu)
mączniak prawdziwy
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m²
Termin stosowania: środek stosować od momentu osiągnięcia przez roślinę 10% masy liściowej do fazy widocznych pierwszych pojedynczych płatków kwiatowych na kwiatostanie (BBCH 40-55).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1
Zalecana ilość wody: 3-10 litrów na 100 m2
Truskawka (uprawa w polu)
mączniak prawdziwy truskawki, nekrozy powodowane przez grzyb Gnomonia comari
Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m²
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w fazie BBCH 40-89 (od początku tworzenia pędów rozłogowych i młodych roślin do końca fazy dojrzewania owoców).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym (z uwzględnieniem zastosowań wymienionych we wcześniejszej części etykiety): 2
Odstęp między zabiegami: 7-14 dni.
Zalecana ilość wody: 3-12 litrów na 100 m2
Truskawka (uprawa pod osłonami i w szklarni)
antraknoza truskawki, biała plamistość liści truskawki, mączniak prawdziwy truskawki, nekrozy powodowane przez grzyb Gnomonia comari
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m²
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku tworzenia pędu rozłogowego do końca fazy dojrzewania owoców (BBCH 40-89).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2
Odstęp między zabiegami: 7-14 dni.
Zalecana ilość wody: 3-12 litrów na 100 m2
Poziomka (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni)
antraknoza truskawki, biała plamistość liści truskawki, mączniak prawdziwy truskawki, nekrozy powodowane przez grzyb Gnomonia comari
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m²
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku tworzenia pędu rozłogowego do końca fazy dojrzewania owoców (BBCH 40-89).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2
Odstęp między zabiegami: 7-14 dni.
Zalecana ilość wody: 3-12 litrów na 100 m2
Malina, jeżyna (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni)
antraknoza maliny i jeżyny, rdza maliny, biała plamistość liści maliny, mączniak prawdziwy maliny
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m²
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od momentu osiągnięcia przez pędy około 20% typowej długości do końca fazy dojrzewania owoców (BBCH 32-79).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2
Odstęp między zabiegami: co najmniej 21 dni.
Zalecana ilość wody: 1-5 litrów na 100 m2
Rośliny ozdobne (z wyłączeniem ozdobnych odmian jabłoni) (uprawa w polu)
mączniaki prawdziwe, plamistość liści, rdze, osutka wiosenna sosny, czarna plamistość róży, zamieranie pędów roślin iglastych, choroby powodowane przez patogeny glebowe
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m²
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2
Odstęp między zabiegami: co najmniej 14 dni.
Zalecana ilość wody: 3-12 litrów na 100 m2