0,00zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000zł
Ten niewielki chrząszcz daje się we znaki zarówno ogrodnikom, jak i rolnikom, jako że żywi się różnymi roślinami. Rozmnaża się bardzo szybko, przez co w tym samym czasie można spotkać osobniki w różnych fazach rozwoju, co utrudnia ich zwalczanie. Jak zatem radzić sobie z tym szkodnikiem? Jakie środki ochrony roślin na opuchlaka wybrać? Jakie środki zapobiegawcze zastosować?
Charakterystyka i rozpoznanie opuchlaków
Opuchlaki należą do rodzaju chrząszczy z rodziny ryjkowcowatych (Curculionidae). W Polsce występują różne rodzaje tego szkodnika, przy czym najbardziej popularnym jest opuchlak truskawkowiec (Otiorhynchus sulcatus) znany z atakowania truskawek, choć nie ogranicza się tylko do nich. Dorosłe osobniki mogą powodować znaczne szkody w uprawach truskawek, żerując na liściach i pąkach kwiatowych. Szczególnie szkodliwe są jednak larwy, które podgryzają korzenie roślin, co może powodować ich obumieranie. Opuchlaki mogą bytować w glebie od kwietnia do października.
Dorosłe chrząszcze charakteryzują się brązowo-czarnym pancerzem z charakterystycznymi jaśniejszymi żeberkami oraz plamkami, a także trzema parami odnóży. Larwy są koloru jasnokremowego i mają ciemną głowę.
Zwalczanie dorosłych chrząszczy może być trudne, ponieważ są aktywne głównie nocą, a larwy żyją pod ziemią, gdzie mogą zimować, jeśli nie zdążyły się przepoczwarzyć w pierwszym roku.
Opuchlak truskawkowiec to gatunek rozmnażający się przez partenogenezę, co oznacza, że wszystkie osobniki są samicami i mogą składać jaja bez zapłodnienia przez samce. Jaja są składane od lipca do października, mają białą barwę i około 0,7 mm średnicy. Larwy, które z nich się wykluwają, są białe, przeźroczyste lub lekko różowe z czerwonobrązową głową, pozbawione nóg i osiągają maksymalną długość około 12 mm, często zwijają się w kształt litery C. Żyją w glebie, gdzie żerują na korzeniach. Zimują w stanie larwalnym, przepoczwarzając się w niej na wiosnę. W uprawach zewnętrznych wykluwa się jedno pokolenie rocznie. Szkodnik ten ma ograniczoną zdolność do rozprzestrzeniania się, ponieważ nie potrafi latać, jego rozprzestrzenianie na dłuższe dystanse zwykle następuje za pośrednictwem zakażonego materiału roślinnego.
Dorosłe osobniki wygryzają dziury w liściach, tworząc owalne wygryzienia brzegów blaszki liściowej. Atakują różne grupy roślin, często te o mięsistych i grubych liściach. Opuchlaki żerują na roślinach ozdobnych takich jak cis, azalia czy rododendron oraz na krzewach owocowych, np. w truskawkach i malinach.
Larwy opuchlaka, które są w ziemi, żerują na systemie korzeniowym roślin. Wyrządzone szkody początkowo prowadzą do zaburzenia w pobieraniu składników odżywczych i wody. Bardzo duże uszkodzenia systemu korzeniowego mogą doprowadzić do więdnięcia, a nawet zamierania całych roślin.
Duża presja szkodnika może doprowadzić do utraty całej plantacji. Larwy opuchlaków mogą żerować już w temperaturze około 0°C. Larwa przeistacza się w poczwarkę, a następnie osobnika dorosłego.
Klienci którzy kupili dany produkt, coraz częściej wracają do biologicznych metod zwalczania szkodników.
Zwalczanie opuchlaków jest wyzwaniem ze względu na ich szybkie rozmnażanie. Dlatego zalecane się m.in. użycie preparatu Mospilan 20 SP* wieczorem lub w nocy. Zaleca się powtarzanie oprysków 2-3 razy w dwutygodniowych odstępach. Mospilan 20 SP to preparat na opuchlaki, który jako jedyny preparat przeznaczony jest do stosowania po zbiorach. Stosowanie preparatu zwalcza również inne owady takie jak mszyce czy stonkę ziemniaczaną.
Przykładowy zalecany roztwór dla roślin ozdobnych to 10 g preparatu na ok. 20 l wody.
Ważne! Wybierając środki ochrony roślin, przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Środków specjalistycznych mogą używać osoby posiadające kwalifikacje wymagane od osób nabywających środki ochrony roślin. Wymagane jest też szkolenie chemizacyjne.
W celu zapobiegania obecności szkodników w naszych uprawach zaleca się podjąć następujące środki prewencyjne:
Zabieg preparatem na bazie wyciągu z wrotyczu zaleca się wykonać kilka razy w ciągu roku. W pobliżu tarasu i miejsc, gdzie trzymamy jedzenie, możemy wykonać oprysk lub podlać rośliny mydłem potasowym z piołunem, lub wrotyczem.
Jeśli mimo zastosowanych środków zapobiegawczych dojdzie do silnego porażenia plantacji przez szkodniki, wtedy należy sięgnąć po środki chemiczne.
* Środki ochrony roślin zarejestrowane w roku 2023.