0,00zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000zł
PLANTIVAX 5L (Cert. Eko UE 2018/848)
Środek ochrony do stosowania nalistnego o działaniu systemicznym (układowym). Plantivax to induktor odporności roślin stymulujący naturalne mechanizmy odporności roślin uprawnych, co wzmacnia ich odporność na patogeny. Po zastosowaniu środka rośliny wytwarzają białka odporności (fitoaleksyny) oraz następuje lignifikacja ścian komórkowych. Przeznaczony jest do stosowania zapobiegawczego w ochronie jabłoni i gruszy przed zarazą ogniową oraz przeciw infekcjom wtórnym parcha jabłoni i chorobom przechowalniczym jabłek, a także w ochronie truskawek i warzyw.
Środek w formie koncentratu do sporządzania roztworu wodnego do stosowania przy użyciu samobieżnego lub ciągnikowego opryskiwacza polowego i opryskiwacza sadowniczego lub opryskiwacza ręcznego.
Pełne stosowanie znajdziesz w etykiecie środka ochrony roślin Plantivax poniżej.
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed użyciem przeczytaj etykietę oraz opis działania produktu. Środki ochrony roślin do użytku profesjonalnego mogą być nabyte tylko i wyłącznie przez osoby pełnoletnie oraz posiadające kwalifikacje wymagane od osób nabywających środki ochrony roślin określone w ustawie o środkach ochrony roślin. Niespełnienie powyższych warunków jest złamaniem regulaminu sklepu.
Waga: 5.50 KG
#5984
Grusza
Zaraza ogniowa
Maksymalna / zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 0,75 l/ha.
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo, od fazy zielonego pąka do końca fazy kwitnienia (BBCH 56-69), co 8 – 10 dni.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 8 dni.
Zalecana ilość wody: 500 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 5.
Jabłoń
Zaraza ogniowa
Maksymalna / zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 0,75 l/ha.
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo, od fazy zielonego pąka do końca fazy kwitnienia (BBCH 56-69), co 8 -10 dni.
Liczba zabiegów: 5.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 8 dni.
Zalecana ilość wody: 500 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Parch jabłoni (infekcje wtórne)
Maksymalna / zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 1,0 l/ha.
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo, od fazy, gdy powstały po przekwitnięciu owoc osiąga wielkość do 10 mm do fazy, gdy owoce są dojrzałe do zbioru (BBCH 71-87).
Liczba zabiegów: 10.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 7 dni.
Zalecana ilość wody: 400 – 750 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Choroby przechowalnicze – parch przechowalniczy, gorzka zgnilizna jabłek
Maksymalna / zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 1,0 l/ha.
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo w okresie poprzedzającym zbiór - od 30 dni przed zbiorem do dnia zbioru.
Liczba zabiegów: 5.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 7 dni.
Zalecana ilość wody: 400 – 750 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 20.
Truskawka uprawiana w polu
Szara pleśń, mączniak prawdziwy truskawki, biała plamistość liści truskawki, czerwona plamistość liści truskawki
Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0 l/ha.
Termin stosowania: pierwszy zabieg wykonać tuż przed kwitnieniem, następne zabiegi wykonywać do fazy początku okresu spoczynku – widoczne młode liście o mniejszej blaszce i krótszym ogonku (BBCH 49 - 92), co 7-10 dni.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 7.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 7 dni.
Zalecana ilość wody: 300-1000 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Pomidor uprawiany w polu
Bakteryjna cętkowatość pomidora
Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,5 l/ha.
Termin stosowania: środek stosować od fazy pierwszego liścia do końca fazy dojrzewania owoców i nasion (BBCH 10 – 89). Pierwszy zabieg wykonać zapobiegawczo przed infekcją, w warunkach sprzyjających rozwojowi choroby, następne zabiegi wykonywać co 7-10 dni.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 7.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 7 dni.
Zalecana ilość wody: 600-800 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
STOSOWANIE ŚRODKA OCHRONY ROŚLIN W UPRAWACH I ZASTOSOWANIACH MAŁOOBSZAROWYCH
Odpowiedzialność za skuteczność działania i fitotoksyczność środka ochrony roślin stosowanego w uprawach małoobszarowych ponosi wyłącznie jego użytkownik
Rośliny szkółkarskie sadownicze
Zaraza ogniowa
Maksymalna / zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 0,75 l/ha.
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo od fazy zielonego pąka do końca fazy kwitnienia (BBCH 56-69).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 5.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 7 dni.
Zalecana ilość wody: 500 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Truskawka uprawiana pod osłonami
Szara pleśń, mączniak prawdziwy truskawki
Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0 l/ha.
Termin stosowania: pierwszy zabieg wykonać tuż przed kwitnieniem, następne zabiegi wykonywać do fazy początku okresu spoczynku – widoczne młode liście o mniejszej blaszce i krótszym ogonku (BBCH49 - 92), co 7-10 dni.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 7.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 7 dni.
Zalecana ilość wody: 300-1000 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Pomidor uprawiany pod osłonami
Bakteryjna cętkowatość pomidora
Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,5 l/ha.
Termin stosowania: środek stosować od fazy pierwszego liścia do końca fazy dojrzewania owoców i nasion (BBCH 10-89). Pierwszy zabieg wykonać zapobiegawczo, przed infekcją, w warunkach sprzyjających rozwojowi choroby, następne zabiegi wykonywać co 7-10 dni.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 7.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 7 dni.
Zalecana ilość wody: 600-800 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Pomidor uprawiany w szklarni
Zastosowanie dopuszczone do stosowania wyłącznie w szklarniach o trwałej konstrukcji, odizolowanej od podłoża.
Mączniak prawdziwy pomidora, szara pleśń
Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 3,9 l/ha (maksymalne/zalecane stężenie: 0,1-0,3%)
Termin stosowania: pierwszy zabieg wykonać przed infekcją, w warunkach sprzyjających rozwojowi choroby, od fazy pierwszego liścia do końca fazy dojrzewania owoców i nasion (BBCH 10-89), następne zabiegi wykonywać co 7 dni.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 7 dni.
Zalecana ilość wody: 500-1300 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 7.
Oberżyna, papryka uprawiane w szklarni
Zastosowanie dopuszczone do stosowania wyłącznie w szklarniach o trwałej konstrukcji, odizolowanej od podłoża.
Mączniak prawdziwy pomidora, szara pleśń
Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 3,9 l/ha (maksymalne/zalecane stężenie: 0,1-0,3%)
Termin stosowania: pierwszy zabieg wykonać przed infekcją, w warunkach sprzyjających rozwojowi choroby, od fazy gdy widoczny jest pierwszy pąk kwiatowy do końca fazy pełnej dojrzałości owoców BBCH 51 - 89), następne zabiegi wykonywać co 7 dni.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 7.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 7 dni.
Zalecana ilość wody: 500-1300 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Ogórek uprawiany w szklarni
Zastosowanie dopuszczone do stosowania wyłącznie w szklarniach o trwałej konstrukcji, odizolowanej od podłoża.
Mączniak prawdziwy dyniowatych, szara pleśń
Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 3,9 l/ha (maksymalne/zalecane stężenie: 0,1-0,3%).
Termin stosowania: pierwszy zabieg wykonać przed infekcją, w warunkach sprzyjających rozwojowi choroby, od fazy gdy na pędzie głównym widoczny jest zawiązek pierwszego pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce do końca pełnej dojrzałości owoców (BBCH 51 - 89), następne zabiegi wykonywać co 7 dni.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 7.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 7 dni.
Zalecana ilość wody: 500-1300 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Cukinia, dynia uprawiane w polu i pod osłonami
Mączniak prawdziwy dyniowatych
Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,75 l/ha.
Termin stosowania: pierwszy zabieg wykonać przed infekcją, w warunkach sprzyjających rozwojowi choroby, od fazy gdy na pędzie głównym widoczny jest zawiązek pierwszego pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce do końca pełnej dojrzałości owoców (BBCH 51 - 89), następne zabiegi wykonywać co 5 – 7 dni.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6.
Zalecana ilość wody: 100-500 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Sałata liściowa, sałata główkowa uprawiane w szklarni
Zastosowanie dopuszczone do stosowania wyłącznie w szklarniach o trwałej konstrukcji, odizolowanej od podłoża.
Mączniak rzekomy sałaty
Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 2,0 l/ha.
Termin stosowania: pierwszy zabieg wykonać przed infekcją, w warunkach sprzyjających rozwojowi choroby, od fazy 3 liści do końca fazy osiągnięcia typowej masy liści (sałata liściowa)/do końca fazy osiągnięcia typowej wielkości, kształtu i twardości główki (BBCH 13 - 49), następne zabiegi wykonywać co 7-10 dni.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 7 dni.
Zalecana ilość wody: 400-1000 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.