0,00zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000zł
WAPNOVIT 1L
Nowoczesny płynny nawóz wapniowy (260 g CaO w 1 litrze) wzbogacony w magnez i mikroelementy. Magnez (Mg), bor (B), miedź (Cu), molibden (Mo) i cynk (Zn) dodatkowo korzystnie wpływają na ilość i jakość plonu. Polecany jest do dokarmiania dolistnego, a także do stosowania wraz z nawadnianiem (fertygacja) upraw o podwyższonym zapotrzebowaniu na wapń. Dokarmianie dolistne wapniem jest konieczne, szczególnie w uprawach ogrodniczych, z powodu ograniczonego przemieszczania i transportowania jonów Ca2+ w roślinach. Ten sposób dostarczania wapnia roślinom zapobiega występowaniu chorób fizjologicznych takich jak np. sucha zgnilizna wierzchołkowa na pomidorach, gorzka plamistość podskórna na jabłkach, „tipburn” w warzywach kapustnych.
Zastosowana w nawozie technologia INT, sprawia, że preparat jest wyjątkowo skuteczny – wapń jest bardzo szybko pobierany przez roślinę i przemieszczany do wszystkich organów, zapewniając im prawidłowy wzrost i rozwój.
Wapnovit Turbo jest niezbędnym elementem technologii uprawy roślin ogrodniczych na rynek świeży i do przetwórstwa. Stosowany w uprawach rolniczych, zwłaszcza okopowych, wpływa na podwyższenie zawartości substancji zapasowych, np. cukru w buraku cukrowym.
Składniki | g/l | % (m/m) |
Azot (N) całkowity | 130 | 8,5 |
Azot (N) azotanowy (NO3) | 120 | 8,0 |
Tlenek wapnia (CaO) | 260 | 17,0 |
Tlenek magnezu (MgO) | 10 | 0,7 |
Bor (B) | 0,75 | 0,05 |
Miedź (Cu) schelatowana przez EDTA | 0,3 | 0,020 |
Molibden (Mo) | 0,015 | 0,001 |
Cynk (Zn) schelatowany przez EDTA | 0,3 | 0,020 |
Waga: 1.20 KG
WAPNOVIT® TURBO stosować w terminach i dawkach przedstawionych poniżej (tabela). Wyszukiwanie zaleceń dla poszczególnych gatunków ułatwia menu Wybór uprawy.
Ad.1. Zabiegi dolistne – Proponowane zalecenia dla wybranych upraw.
Można je modyfikować uwzględniając indywidualne potrzeby roślin oraz warunki uprawowe.
PSZENICA OZIMA Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
◇ Jesień: faza 3.–6. liścia |
4–6 l/ha |
◇ Wiosna: krzewienie |
4–6 l/ha |
◇ wzrost źdźbła |
4–6 l/ha |
◇/◆ faza liścia flagowego / początek kłoszenia Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku odmian jakościowych w celu poprawy parametrów jakościowych ziarna (liczba opadania), a także w warunkach utrudnionego pobierania wapnia z gleby (np. niska zasobność gleby w wapń, okresowe niedobory wody). |
4–6 l/ha |
PSZENICA JARA |
|
◇ rozwój liści – krzewienie |
4–6 l/ha |
◇ wzrost źdźbła |
4–6 l/ha |
◇/◆ faza liścia flagowego / początek kłoszenia Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku odmian jakościowych w celu poprawy parametrów jakościowych ziarna (liczba opadania), a także w warunkach utrudnionego pobierania wapnia z gleby (np. niska zasobność gleby w wapń, okresowe niedobory wody). |
4–6 l/ha |
PSZENŻYTO OZIME Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
◇ Jesień: faza 3.–6. liścia | 4–6 l/ha |
◇ Wiosna: kontynuacja krzewienia | 4–6 l/ha |
◇ wzrost źdźbła |
4–6 l/ha |
◇ faza liścia flagowego / początek kłoszenia | 4–6 l/ha |
PSZENŻYTO JARE Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
◇ rozwój liści – krzewienie |
4–6 l/ha |
◇ wzrost źdźbła |
4–6 l/ha |
◇ faza liścia flagowego / początek kłoszenia | 4–6 l/ha |
JĘCZMIEŃ PASZOWY ozimy |
|
◇ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia |
4–6 l/ha |
◇ Wiosna: początek wzrostu źdźbła |
4–6 l/ha |
◇ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa . |
4–6 l/ha |
JĘCZMIEŃ PASZOWY jary Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
◇ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła |
4–6 l/ha |
◇ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa |
4–6 l/ha |
JĘCZMIEŃ BROWARNY ozimy Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
◇ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia | 4–6 l/ha |
◇ Wiosna: początek wzrostu źdźbła | 4–6 l/ha |
◇ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa |
4–6 l/ha |
JĘCZMIEŃ BROWARNY jary Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
◇ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła | 4–6 l/ha |
◇ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa |
4–6 l/ha |
ŻYTO OZIME |
|
◇ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia |
4–6 l/ha |
◇ Wiosna: początek wzrostu źdźbła |
4–6 l/ha |
◇ faza liścia flagowego – do początku kłoszenia |
4–6 l/ha |
ŻYTO jare Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
◇ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła |
4–6 l/ha |
◇ faza liścia flagowego – do początku kłoszenia |
4–6 l/ha |
OWIES |
|
◇ rozwój liści – krzewienie |
4–6 l/ha |
◇ wzrost źdźbła – do fazy liścia flagowego | 4–6 l/ha |
RZEPAK ozimy |
|
◇ Wiosna: początek wzrostu pędu głównego |
4–6 l/ha |
◇/◆ rozwój pąków kwiatowych – do początku kwitnienia Zabieg traktować jako szczególnie wskazany (optymalny) w warunkach utrudnionego pobierania wapnia z gleby (np. niska zasobność gleby w wapń, okresowe niedobory wody). |
4–6 l/ha |
RZEPAK jary Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
◇ rozwój liści – do początku wzrostu pędu głównego |
4–6 l/ha |
◇/◆ rozwój pąków kwiatowych – do początku kwitnienia Zabieg traktować jako szczególnie wskazany (optymalny) w warunkach utrudnionego pobierania wapnia z gleby (np. niska zasobność gleby w wapń, okresowe niedobory wody). |
4–6 l/ha |
SŁONECZNIK |
|
◇ faza 4.–6. liścia (BBCH 14–16) | 4–6 l/ha |
◆ wzrost pędu – początek rozwoju pąków (BBCH 30–53) | 4–6 l/ha |
LEN |
|
◇ faza 2.–4. liścia (BBCH 12–14) |
4–6 l/ha |
◆ wzrost pędu głównego – widoczne pierwsze pąki kwiatowe (BBCH 30–53) | 4–6 l/ha |
KUKURYDZA |
|
◇ faza 2.–6. liścia (optymalny termin zabiegu to 4 liście) | 4–6 l/ha |
◇ faza 7.–8. liścia | 4–6 l/ha |
BURAK CUKROWY |
|
◇/◆ początek rozwoju liści |
4–6 l/ha |
◇/◆ początek rozwoju korzenia spichrzowego |
4–6 l/ha |
◆ 14–21 dni po rozpoczęciu rozwoju korzenia spichrzowego |
4–6 l/ha |
ZIEMNIAK zbierany w fazie pełnej dojrzałości |
|
◆ wzrost pędów i liści (wysokość roślin ˃15 cm) |
4–6 l/ha |
◆ początek wzrostu bulw |
4–6 l/ha |
◆/◇ wzrost bulw |
4–6 l/ha |
SOJA |
|
◇ początek wzrostu pędów |
2–3 l/ha |
◇ początek rozwoju pąków kwiatowych | 2–3 l/ha |
◆ początek rozwoju strąków i nasion: 1–2 zabiegi co 7–14 dni | 2–3 l/ha |
GROCH Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
◇ początek wzrostu pędów | 2–3 l/ha |
◇ początek rozwoju pąków kwiatowych | 2–3 l/ha |
◆ początek rozwoju strąków i nasion: 1–2 zabiegi co 7–14 dni | 2–3 l/ha |
FASOLA Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
◇ początek wzrostu pędów | 2–3 l/ha |
◇ początek rozwoju pąków kwiatowych | 2–3 l/ha |
◆ początek rozwoju strąków i nasion: 1–2 zabiegi co 7–14 dni | 2–3 l/ha |
BÓB Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
◇ początek wzrostu pędów | 2–3 l/ha |
◇ początek rozwoju pąków kwiatowych | 2–3 l/ha |
◆ początek rozwoju strąków i nasion: 1–2 zabiegi co 7–14 dni | 2–3 l/ha |
BOBIK Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
◇ początek wzrostu pędów | 2–3 l/ha |
◇ początek rozwoju pąków kwiatowych | 2–3 l/ha |
◆ początek rozwoju strąków i nasion: 1–2 zabiegi co 7–14 dni | 2–3 l/ha |
ŁUBIN Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
◇ początek wzrostu pędów | 2–3 l/ha |
◇ początek rozwoju pąków kwiatowych | 2–3 l/ha |
◆ początek rozwoju strąków i nasion: 1–2 zabiegi co 7–14 dni | 2–3 l/ha |
JABŁOŃ – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◇ koniec kwitnienia: większość płatków opadła | 4–6 l/ha |
◇ początek rozwoju owoców |
4–6 l/ha |
◆ wzrost i rozwój owoców: 3–5 zabiegów co 7–14 dni | 4–6 l/ha |
◆ dojrzewanie owoców: 1–2 zabiegi co 7–14 dni | 4–6 l/ha |
JABŁOŃ – sady fertygowane – owocujący sad Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
◇ początek rozwoju owoców | 4–6 l/ha |
◆ wzrost i rozwój owoców: 2–3 zabiegi co 7–21 dni | 4–6 l/ha |
◆ dojrzewanie owoców: 1–2 zabiegi co 7–14 dni | 4–6 l/ha |
GRUSZA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◇ koniec kwitnienia: większość płatków opadła |
4–6 l/ha |
◆ wzrost i rozwój owoców: 3–4 zabiegi co 7–14 dni |
4–6 l/ha |
◆ początek dojrzewania owoców | 4–6 l/ha |
CZEREŚNIA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◇ rozwój zawiązków owoców |
4–6 l/ha |
◆ wzrost owoców: 3 zabiegi co 5–7 dni |
4–6 l/ha |
◆ początek dojrzewania owoców |
4–6 l/ha |
◇ Zapobieganie pękaniu owoców: każdorazowo bezpośrednio przed spodziewanym deszczem lub w trakcie deszczu (roztwór 0,1–0,3%) | |
CZEREŚNIA – sady fertygowane – owocujący sad Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
◆ wzrost owoców: 3 zabiegi co 5–7 dni | 4–6 l/ha |
◆ początek dojrzewania owoców | 4–6 l/ha |
◇ Zapobieganie pękaniu owoców: każdorazowo bezpośrednio przed spodziewanym deszczem lub w trakcie deszczu (roztwór 0,1–0,3%) | |
WIŚNIA – sady bez fertygacji – owocujący sad Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
◇ rozwój zawiązków owoców | 4–6 l/ha |
◆ wzrost owoców: 3 zabiegi co 5–7 dni | 4–6 l/ha |
◆ początek dojrzewania owoców | 4–6 l/ha |
◇ Zapobieganie pękaniu owoców: każdorazowo bezpośrednio przed spodziewanym deszczem lub w trakcie deszczu (roztwór 0,1–0,3%) | |
ŚLIWA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◇ rozwój związków owoców |
4–6 l/ha |
◆ wzrost owoców: 4–5 zabiegów co 7–10 dni |
4–6 l/ha |
◆ początek dojrzewania owoców | 4–6 l/ha |
MORELA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◇ rozwój związków owoców | 4–6 l/ha |
◆ wzrost owoców: 4–5 zabiegów co 7–10 dni | 4–6 l/ha |
◆ początek dojrzewania owoców | 4–6 l/ha |
BRZOSKWINIA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◇ rozwój związków owoców | 4–6 l/ha |
◆ wzrost owoców: 4–5 zabiegów co 7–10 dni | 4–6 l/ha |
◆ początek dojrzewania owoców | 4–6 l/ha |
NEKTARYNA – sady bez fertygacji – owocujący sad Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
◇ rozwój związków owoców | 4–6 l/ha |
◆ wzrost owoców: 4–5 zabiegów co 7–10 dni | 4–6 l/ha |
◆ początek dojrzewania owoców | 4–6 l/ha |
AGREST |
|
◇ początek wzrostu zawiązków owoców (BBCH 71–73) |
4–6 l/ha |
◆ rozwój owoców (BBCH 75–77) 1–2 zabiegi co 7–10 dni |
4–6 l/ha |
◇ początek dojrzewania owoców (BBCH 81) | 4–6 l/ha |
MALINA – plantacje bez fertygacji – malina jesienna – odmiany owocujące na pędach jednorocznych |
|
◇ początek rozwoju pierwszych kwiatostanów |
4–6 l/ha |
◆ początek rozwoju pierwszych owoców |
4–6 l/ha |
◆ rozwój i dojrzewanie owoców: 3–4 zabiegi co 5–14 dni po kolejnych zbiorach owoców | 4–6 l/ha |
MALINA – plantacje bez fertygacji – malina letnia – odmiany owocujące na pędach dwuletnich |
|
◇ początek rozwoju kwiatostanów |
4–6 l/ha |
◆ początek rozwoju owoców |
4–6 l/ha |
◆ rozwój i dojrzewanie owoców: 3–4 zabiegi co 5–7 dni po kolejnych zbiorach | 4–6 l/ha |
PORZECZKA |
|
◆ widoczne pierwsze owoce na gronie – wytworzonych 30% owoców (BBCH 71–73) | 4–6 l/ha |
◆ wytworzonych 50–70% owoców (BBCH 75–77) | 4–6 l/ha |
◇ początek wybarwiania się owoców (BBCH 81) | 4–6 l/ha |
BORÓWKA AMERYKAŃSKA – plantacje bez fertygacji – plantacje owocujące |
|
◆ koniec kwitnienia / początek zawiązywania się owoców |
4–6 l/ha |
◆ rozwój i dojrzewanie owoców, 1–2 zabiegi co 10–14 dni | 4–6 l/ha |
WINOROŚL |
|
◆ rozwój owoców – do fazy jagód wielkości grochu | 4–6 l/ha |
◆ jagody zaczynają stykać się ze sobą | 4–6 l/ha |
◆ początek dojrzewania owoców | 4–6 l/ha |
◇ wybarwianie się owoców | 4–6 l/ha |
TRUSKAWKA Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
◆ Wiosna – rozwój liści i koron | 4–6 l/ha |
◆ Lato – dalszy rozwój wegetatywny i zawiązywanie pąków na przyszły sezon | 4–6 l/ha |
TRUSKAWKA – plantacje bez fertygacji – Odmiany owocujące latem, plantacje w pełni owocujące |
|
◇ biały pąk |
4–6 l/ha |
◆ początek rozwoju owoców | 4–6 l/ha |
◆ początek dojrzewania owoców |
4–6 l/ha |
◆ bezpośrednio po pierwszym zbiorze |
4–6 l/ha |
◇ w okresie zbiorów owoców, 1–2 zabiegi co 3–5 dni | 4–6 l/ha |
TRUSKAWKA – plantacje fertygowane – Odmiany owocujące latem, plantacje założone latem z sadzonek zielonych doniczkowanych – Uprawa w gruncie. Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
◇ początek rozwoju pierwszych owoców |
4–6 l/ha |
◆ rozwój i dojrzewanie owoców: 2–3 zabiegi co 5–10 dni | 4–6 l/ha |
TRUSKAWKA – plantacje fertygowane – Odmiany owocujące latem, plantacje założone wiosną z sadzonek frigo – Uprawa w gruncie. |
|
◇ początek rozwoju pierwszych owoców | 4–6 l/ha |
◆ rozwój i dojrzewanie owoców: 2–3 zabiegi co 5–10 dni | 4–6 l/ha |
TRUSKAWKA – plantacje fertygowane – Odmiany powtarzające, plantacje założone wiosną z sadzonek frigo. Uprawy w gruncie lub podłożach. |
|
◇ początek rozwoju pierwszych owoców | 4–6 l/ha |
◆ rozwój i dojrzewanie pierwszych owoców: 2 zabiegi co 5–7 dni |
4–6 l/ha |
◆ okres owocowania: 3–5 zabiegów co 14–28 dni | 4–6 l/ha |
TRUSKAWKA – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek frigo Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
◆ Lato: rozwój, wzrost i ukorzenianie się sadzonek | 4–6 l/ha |
POMIDOR |
|
◇ rozwój liści (BBCH 15–19) |
4–6 l/ha |
◆ widoczny 1.–3. kwiatostan (BBCH 51–53) |
4–6 l/ha |
◆ otwarty pierwszy kwiat na 1.–3. kwiatostanie (BBCH 61–63) | 4–6 l/ha |
◆ pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 1.–2. gronie (BBCH 71–72) |
4–6 l/ha |
◆ pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 3.–4. gronie (BBCH 73–74) |
4–6 l/ha |
◆ pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 5.–6. gronie (BBCH 75–76) | 4–6 l/ha |
PAPRYKA |
|
◇ rozwój liści i pędów bocznych (BBCH 13–29) |
4–6 l/ha |
◆ widoczny 1. pąk kwiatowy – otwarty pierwszy kwiat (BBCH 51–61) |
4–6 l/ha |
◆ 1.–3. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 71–73) 1–2 zabiegi co 5–10 dni |
4–6 l/ha |
◆ 4.–6. owoc osiągnął typową wielkość i kształt w (BBCH 74–76) | 4–6 l/ha |
OBERŻYNA Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
◇ rozwój liści i pędów bocznych (BBCH 13–29) | 4–6 l/ha |
◆ widoczny 1. pąk kwiatowy – otwarty pierwszy kwiat (BBCH 51–61) | 4–6 l/ha |
◆ 1.–3. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 71–73) 1–2 zabiegi co 5–10 dni | 4–6 l/ha |
◆ 4.–6. owoc osiągnął typową wielkość i kształt w (BBCH 74–76) | 4–6 l/ha |
OGÓREK |
|
◇ rozwój liści i pędów bocznych (BBCH 13–29) | 4–6 l/ha |
◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52) |
4–6 l/ha |
◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57) |
4–6 l/ha |
◆ rozwój owoców (BBCH 71–75) | 4–6 l/ha |
DYNIA |
|
◇ rozwinięty 6.–8. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–18) | 4–6 l/ha |
◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52) |
4–6 l/ha |
◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57) |
4–6 l/ha |
◆ rozwój owoców (BBCH 71–75) | 4–6 l/ha |
KABACZEK Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
◇ rozwinięty 6.–8. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–18) | 4–6 l/ha |
◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52) | 4–6 l/ha |
◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57) | 4–6 l/ha |
◆ rozwój owoców (BBCH 71–75) | 4–6 l/ha |
WARZYWA CEBULOWE |
|
◇ rozwój liści (BBCH 16–19) | 4–6 l/ha |
◇ początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41–43) |
4–6 l/ha |
◇ rozwój części roślin przeznaczonych do zbioru, 40–50 % typowej średnicy (BBCH 44–45) |
4–6 l/ha |
BROKUŁ |
|
◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści |
4–6 l/ha |
◆ wzrost liści |
4–6 l/ha |
◆ początek rozwoju róży |
4–6 l/ha |
◆ róża osiąga ok. 50% typowej wielkości | 4–6 l/ha |
KALAFIOR |
|
◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści |
4–6 l/ha |
◆ wzrost liści | 4–6 l/ha |
◆ początek rozwoju róży | 4–6 l/ha |
◆ róża osiąga ok. 50% typowej wielkości | 4–6 l/ha |
KAPUSTA GŁOWIASTA BIAŁA |
|
◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści | 4–6 l/ha |
◆ wzrost liści |
4–6 l/ha |
◆ początek formowania się główki |
4–6 l/ha |
◆ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości |
4–6 l/ha |
◆ główka osiąga 70–80% typowej wielkości | 4–6 l/ha |
KAPUSTA GŁOWIASTA CZERWONA Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści | 4–6 l/ha |
◆ wzrost liści | 4–6 l/ha |
◆ początek formowania się główki | 4–6 l/ha |
◆ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości | 4–6 l/ha |
◆ główka osiąga 70–80% typowej wielkości | 4–6 l/ha |
KAPUSTA WŁOSKA Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści | 4–6 l/ha |
◆ wzrost liści | 4–6 l/ha |
◆ początek formowania się główki | 4–6 l/ha |
◆ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości | 4–6 l/ha |
◆ główka osiąga 70–80% typowej wielkości | 4–6 l/ha |
KAPUSTA PEKIŃSKA Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści | 4–6 l/ha |
◆ wzrost liści | 4–6 l/ha |
◆ początek formowania się główki | 4–6 l/ha |
◆ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości | 4–6 l/ha |
◆ główka osiąga 70–80% typowej wielkości: 2 zabiegi co 7–14 dni |
4–6 l/ha |
KAPUSTA BRUKSELSKA |
|
◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści |
4–6 l/ha |
◆ wzrost pędu głównego i liści | 4–6 l/ha |
◆ początek formowania się pąków bocznych (główek liściowych) |
4–6 l/ha |
◆ ok. 50% główek uformowanych | 4–6 l/ha |
KALAREPA |
|
◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści | 4–6 l/ha |
◆ wzrost liści | 4–6 l/ha |
RZODKIEWKA Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
◇ po wschodach roślin – rozwój liści | 4–6 l/ha |
JARMUŻ |
|
◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści |
4–6 l/ha |
◆ wzrost pędu głównego i liści |
4–6 l/ha |
◆ utworzone ok. 50% masy liściowej | 4–6 l/ha |
WARZYWA KAPUSTNE – produkcja rozsady |
|
◆ wzrost liści | podlewanie roztwór 0,05–0,1% opryskiwanie roztwór 0,25–0,3% |
MARCHEW |
|
◆ faza 4. liścia właściwego – faza 5. liścia / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 14–15/41) |
4–6 l/ha |
◆ korzeń osiąga ok. 20% typowej średnicy (BBCH 42) |
4–6 l/ha |
◆ korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44) |
4–6 l/ha |
◆ korzeń osiąga 50–70% typowej średnicy (BBCH 45–47) | 4–6 l/ha |
PIETRUSZKA Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
◆ faza 4. liścia właściwego – faza 5. liścia / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 14–15/41) | 4–6 l/ha |
◆ korzeń osiąga ok. 20% typowej średnicy (BBCH 42) | 4–6 l/ha |
◆ korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44) | 4–6 l/ha |
◆ korzeń osiąga 50–70% typowej średnicy (BBCH 45–47) | 4–6 l/ha |
PASTERNAK Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
◆ faza 4. liścia właściwego – faza 5. liścia / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 14–15/41) | 4–6 l/ha |
◆ korzeń osiąga ok. 20% typowej średnicy (BBCH 42) | 4–6 l/ha |
◆ korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44) | 4–6 l/ha |
◆ korzeń osiąga 50–70% typowej średnicy (BBCH 45–47) | 4–6 l/ha |
SELER |
|
Rozsada ◆ rozwinięty 1. liść właściwy – faza 3. liścia (BBCH 11–13) |
podlewanie |
Uprawa w gruncie |
4–6 l/ha |
BURAK ĆWIKŁOWY Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
◆ faza 5 liści właściwych / początek zakrywania międzyrzędzi (BBCH 15/31) | 4–6 l/ha |
◆ początkowy rozwój korzenia spichrzowego, ø ›2 cm (BBCH 41–43) | 4–6 l/ha |
◆ korzeń osiąga 40–70% typowej średnicy (BBCH 44–47) | 4–6 l/ha |