0,00 zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000 zł
WAPNOVIT 20L
Nowoczesny płynny nawóz wapniowy (260 g CaO w 1 litrze) wzbogacony w magnez i mikroelementy. Magnez (Mg), bor (B), miedź (Cu), molibden (Mo) i cynk (Zn) dodatkowo korzystnie wpływają na ilość i jakość plonu. Polecany jest do dokarmiania dolistnego, a także do stosowania wraz z nawadnianiem (fertygacja) upraw o podwyższonym zapotrzebowaniu na wapń. Dokarmianie dolistne wapniem jest konieczne, szczególnie w uprawach ogrodniczych, z powodu ograniczonego przemieszczania i transportowania jonów Ca2+ w roślinach. Ten sposób dostarczania wapnia roślinom zapobiega występowaniu chorób fizjologicznych takich jak np. sucha zgnilizna wierzchołkowa na pomidorach, gorzka plamistość podskórna na jabłkach, „tipburn” w warzywach kapustnych.
Zastosowana w nawozie technologia INT, sprawia, że preparat jest wyjątkowo skuteczny – wapń jest bardzo szybko pobierany przez roślinę i przemieszczany do wszystkich organów, zapewniając im prawidłowy wzrost i rozwój.
Wapnovit Turbo jest niezbędnym elementem technologii uprawy roślin ogrodniczych na rynek świeży i do przetwórstwa. Stosowany w uprawach rolniczych, zwłaszcza okopowych, wpływa na podwyższenie zawartości substancji zapasowych, np. cukru w buraku cukrowym.
| Składniki | g/l | % (m/m) |
| Azot (N) całkowity | 130 | 8,5 |
| Azot (N) azotanowy (NO3) | 120 | 8,0 |
| Tlenek wapnia (CaO) | 260 | 17,0 |
| Tlenek magnezu (MgO) | 10 | 0,7 |
| Bor (B) | 0,75 | 0,05 |
| Miedź (Cu) schelatowana przez EDTA | 0,3 | 0,020 |
| Molibden (Mo) | 0,015 | 0,001 |
| Cynk (Zn) schelatowany przez EDTA | 0,3 | 0,020 |
Waga: 30.00 KG
#2226
WAPNOVIT® TURBO stosować w terminach i dawkach przedstawionych poniżej (tabela). Wyszukiwanie zaleceń dla poszczególnych gatunków ułatwia menu Wybór uprawy.
Ad.1. Zabiegi dolistne – Proponowane zalecenia dla wybranych upraw.
Można je modyfikować uwzględniając indywidualne potrzeby roślin oraz warunki uprawowe.
| PSZENICA OZIMA Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
|
◇ Jesień: faza 3.–6. liścia |
4–6 l/ha |
|
◇ Wiosna: krzewienie |
4–6 l/ha |
|
◇ wzrost źdźbła |
4–6 l/ha |
| ◇/◆ faza liścia flagowego / początek kłoszenia Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku odmian jakościowych w celu poprawy parametrów jakościowych ziarna (liczba opadania), a także w warunkach utrudnionego pobierania wapnia z gleby (np. niska zasobność gleby w wapń, okresowe niedobory wody). |
4–6 l/ha |
|
PSZENICA JARA |
|
|
◇ rozwój liści – krzewienie |
4–6 l/ha |
|
◇ wzrost źdźbła |
4–6 l/ha |
| ◇/◆ faza liścia flagowego / początek kłoszenia Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku odmian jakościowych w celu poprawy parametrów jakościowych ziarna (liczba opadania), a także w warunkach utrudnionego pobierania wapnia z gleby (np. niska zasobność gleby w wapń, okresowe niedobory wody). |
4–6 l/ha |
| PSZENŻYTO OZIME Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
| ◇ Jesień: faza 3.–6. liścia | 4–6 l/ha |
| ◇ Wiosna: kontynuacja krzewienia | 4–6 l/ha |
|
◇ wzrost źdźbła |
4–6 l/ha |
| ◇ faza liścia flagowego / początek kłoszenia | 4–6 l/ha |
| PSZENŻYTO JARE Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
|
◇ rozwój liści – krzewienie |
4–6 l/ha |
|
◇ wzrost źdźbła |
4–6 l/ha |
| ◇ faza liścia flagowego / początek kłoszenia | 4–6 l/ha |
|
JĘCZMIEŃ PASZOWY ozimy |
|
|
◇ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia |
4–6 l/ha |
|
◇ Wiosna: początek wzrostu źdźbła |
4–6 l/ha |
|
◇ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa . |
4–6 l/ha |
| JĘCZMIEŃ PASZOWY jary Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
|
◇ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła |
4–6 l/ha |
|
◇ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa |
4–6 l/ha |
| JĘCZMIEŃ BROWARNY ozimy Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
| ◇ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia | 4–6 l/ha |
| ◇ Wiosna: początek wzrostu źdźbła | 4–6 l/ha |
|
◇ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa |
4–6 l/ha |
| JĘCZMIEŃ BROWARNY jary Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
| ◇ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła | 4–6 l/ha |
|
◇ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa |
4–6 l/ha |
|
ŻYTO OZIME |
|
|
◇ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia |
4–6 l/ha |
|
◇ Wiosna: początek wzrostu źdźbła |
4–6 l/ha |
|
◇ faza liścia flagowego – do początku kłoszenia |
4–6 l/ha |
| ŻYTO jare Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
|
◇ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła |
4–6 l/ha |
|
◇ faza liścia flagowego – do początku kłoszenia |
4–6 l/ha |
|
OWIES |
|
|
◇ rozwój liści – krzewienie |
4–6 l/ha |
| ◇ wzrost źdźbła – do fazy liścia flagowego | 4–6 l/ha |
|
RZEPAK ozimy |
|
|
◇ Wiosna: początek wzrostu pędu głównego |
4–6 l/ha |
|
◇/◆ rozwój pąków kwiatowych – do początku kwitnienia Zabieg traktować jako szczególnie wskazany (optymalny) w warunkach utrudnionego pobierania wapnia z gleby (np. niska zasobność gleby w wapń, okresowe niedobory wody). |
4–6 l/ha |
| RZEPAK jary Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
|
◇ rozwój liści – do początku wzrostu pędu głównego |
4–6 l/ha |
|
◇/◆ rozwój pąków kwiatowych – do początku kwitnienia Zabieg traktować jako szczególnie wskazany (optymalny) w warunkach utrudnionego pobierania wapnia z gleby (np. niska zasobność gleby w wapń, okresowe niedobory wody). |
4–6 l/ha |
|
SŁONECZNIK |
|
| ◇ faza 4.–6. liścia (BBCH 14–16) | 4–6 l/ha |
| ◆ wzrost pędu – początek rozwoju pąków (BBCH 30–53) | 4–6 l/ha |
|
LEN |
|
|
◇ faza 2.–4. liścia (BBCH 12–14) |
4–6 l/ha |
| ◆ wzrost pędu głównego – widoczne pierwsze pąki kwiatowe (BBCH 30–53) | 4–6 l/ha |
|
KUKURYDZA |
|
| ◇ faza 2.–6. liścia (optymalny termin zabiegu to 4 liście) | 4–6 l/ha |
| ◇ faza 7.–8. liścia | 4–6 l/ha |
|
BURAK CUKROWY |
|
|
◇/◆ początek rozwoju liści |
4–6 l/ha |
|
◇/◆ początek rozwoju korzenia spichrzowego |
4–6 l/ha |
|
◆ 14–21 dni po rozpoczęciu rozwoju korzenia spichrzowego |
4–6 l/ha |
|
ZIEMNIAK zbierany w fazie pełnej dojrzałości |
|
|
◆ wzrost pędów i liści (wysokość roślin ˃15 cm) |
4–6 l/ha |
|
◆ początek wzrostu bulw |
4–6 l/ha |
|
◆/◇ wzrost bulw |
4–6 l/ha |
|
SOJA |
|
|
◇ początek wzrostu pędów |
2–3 l/ha |
| ◇ początek rozwoju pąków kwiatowych | 2–3 l/ha |
| ◆ początek rozwoju strąków i nasion: 1–2 zabiegi co 7–14 dni | 2–3 l/ha |
| GROCH Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
| ◇ początek wzrostu pędów | 2–3 l/ha |
| ◇ początek rozwoju pąków kwiatowych | 2–3 l/ha |
| ◆ początek rozwoju strąków i nasion: 1–2 zabiegi co 7–14 dni | 2–3 l/ha |
| FASOLA Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
| ◇ początek wzrostu pędów | 2–3 l/ha |
| ◇ początek rozwoju pąków kwiatowych | 2–3 l/ha |
| ◆ początek rozwoju strąków i nasion: 1–2 zabiegi co 7–14 dni | 2–3 l/ha |
| BÓB Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
| ◇ początek wzrostu pędów | 2–3 l/ha |
| ◇ początek rozwoju pąków kwiatowych | 2–3 l/ha |
| ◆ początek rozwoju strąków i nasion: 1–2 zabiegi co 7–14 dni | 2–3 l/ha |
| BOBIK Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
| ◇ początek wzrostu pędów | 2–3 l/ha |
| ◇ początek rozwoju pąków kwiatowych | 2–3 l/ha |
| ◆ początek rozwoju strąków i nasion: 1–2 zabiegi co 7–14 dni | 2–3 l/ha |
| ŁUBIN Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
| ◇ początek wzrostu pędów | 2–3 l/ha |
| ◇ początek rozwoju pąków kwiatowych | 2–3 l/ha |
| ◆ początek rozwoju strąków i nasion: 1–2 zabiegi co 7–14 dni | 2–3 l/ha |
|
JABŁOŃ – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
| ◇ koniec kwitnienia: większość płatków opadła | 4–6 l/ha |
|
◇ początek rozwoju owoców |
4–6 l/ha |
| ◆ wzrost i rozwój owoców: 3–5 zabiegów co 7–14 dni | 4–6 l/ha |
| ◆ dojrzewanie owoców: 1–2 zabiegi co 7–14 dni | 4–6 l/ha |
| JABŁOŃ – sady fertygowane – owocujący sad Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
| ◇ początek rozwoju owoców | 4–6 l/ha |
| ◆ wzrost i rozwój owoców: 2–3 zabiegi co 7–21 dni | 4–6 l/ha |
| ◆ dojrzewanie owoców: 1–2 zabiegi co 7–14 dni | 4–6 l/ha |
|
GRUSZA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
|
◇ koniec kwitnienia: większość płatków opadła |
4–6 l/ha |
|
◆ wzrost i rozwój owoców: 3–4 zabiegi co 7–14 dni |
4–6 l/ha |
| ◆ początek dojrzewania owoców | 4–6 l/ha |
|
CZEREŚNIA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
|
◇ rozwój zawiązków owoców |
4–6 l/ha |
|
◆ wzrost owoców: 3 zabiegi co 5–7 dni |
4–6 l/ha |
|
◆ początek dojrzewania owoców |
4–6 l/ha |
| ◇ Zapobieganie pękaniu owoców: każdorazowo bezpośrednio przed spodziewanym deszczem lub w trakcie deszczu (roztwór 0,1–0,3%) | |
| CZEREŚNIA – sady fertygowane – owocujący sad Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
| ◆ wzrost owoców: 3 zabiegi co 5–7 dni | 4–6 l/ha |
| ◆ początek dojrzewania owoców | 4–6 l/ha |
| ◇ Zapobieganie pękaniu owoców: każdorazowo bezpośrednio przed spodziewanym deszczem lub w trakcie deszczu (roztwór 0,1–0,3%) | |
| WIŚNIA – sady bez fertygacji – owocujący sad Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
| ◇ rozwój zawiązków owoców | 4–6 l/ha |
| ◆ wzrost owoców: 3 zabiegi co 5–7 dni | 4–6 l/ha |
| ◆ początek dojrzewania owoców | 4–6 l/ha |
| ◇ Zapobieganie pękaniu owoców: każdorazowo bezpośrednio przed spodziewanym deszczem lub w trakcie deszczu (roztwór 0,1–0,3%) | |
|
ŚLIWA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
|
◇ rozwój związków owoców |
4–6 l/ha |
|
◆ wzrost owoców: 4–5 zabiegów co 7–10 dni |
4–6 l/ha |
| ◆ początek dojrzewania owoców | 4–6 l/ha |
|
MORELA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
| ◇ rozwój związków owoców | 4–6 l/ha |
| ◆ wzrost owoców: 4–5 zabiegów co 7–10 dni | 4–6 l/ha |
| ◆ początek dojrzewania owoców | 4–6 l/ha |
|
BRZOSKWINIA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
| ◇ rozwój związków owoców | 4–6 l/ha |
| ◆ wzrost owoców: 4–5 zabiegów co 7–10 dni | 4–6 l/ha |
| ◆ początek dojrzewania owoców | 4–6 l/ha |
| NEKTARYNA – sady bez fertygacji – owocujący sad Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
| ◇ rozwój związków owoców | 4–6 l/ha |
| ◆ wzrost owoców: 4–5 zabiegów co 7–10 dni | 4–6 l/ha |
| ◆ początek dojrzewania owoców | 4–6 l/ha |
|
AGREST |
|
|
◇ początek wzrostu zawiązków owoców (BBCH 71–73) |
4–6 l/ha |
|
◆ rozwój owoców (BBCH 75–77) 1–2 zabiegi co 7–10 dni |
4–6 l/ha |
| ◇ początek dojrzewania owoców (BBCH 81) | 4–6 l/ha |
|
MALINA – plantacje bez fertygacji – malina jesienna – odmiany owocujące na pędach jednorocznych |
|
|
◇ początek rozwoju pierwszych kwiatostanów |
4–6 l/ha |
|
◆ początek rozwoju pierwszych owoców |
4–6 l/ha |
| ◆ rozwój i dojrzewanie owoców: 3–4 zabiegi co 5–14 dni po kolejnych zbiorach owoców | 4–6 l/ha |
|
MALINA – plantacje bez fertygacji – malina letnia – odmiany owocujące na pędach dwuletnich |
|
|
◇ początek rozwoju kwiatostanów |
4–6 l/ha |
|
◆ początek rozwoju owoców |
4–6 l/ha |
| ◆ rozwój i dojrzewanie owoców: 3–4 zabiegi co 5–7 dni po kolejnych zbiorach | 4–6 l/ha |
|
PORZECZKA |
|
| ◆ widoczne pierwsze owoce na gronie – wytworzonych 30% owoców (BBCH 71–73) | 4–6 l/ha |
| ◆ wytworzonych 50–70% owoców (BBCH 75–77) | 4–6 l/ha |
| ◇ początek wybarwiania się owoców (BBCH 81) | 4–6 l/ha |
|
BORÓWKA AMERYKAŃSKA – plantacje bez fertygacji – plantacje owocujące |
|
|
◆ koniec kwitnienia / początek zawiązywania się owoców |
4–6 l/ha |
| ◆ rozwój i dojrzewanie owoców, 1–2 zabiegi co 10–14 dni | 4–6 l/ha |
|
WINOROŚL |
|
| ◆ rozwój owoców – do fazy jagód wielkości grochu | 4–6 l/ha |
| ◆ jagody zaczynają stykać się ze sobą | 4–6 l/ha |
| ◆ początek dojrzewania owoców | 4–6 l/ha |
| ◇ wybarwianie się owoców | 4–6 l/ha |
| TRUSKAWKA Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
| ◆ Wiosna – rozwój liści i koron | 4–6 l/ha |
| ◆ Lato – dalszy rozwój wegetatywny i zawiązywanie pąków na przyszły sezon | 4–6 l/ha |
|
TRUSKAWKA – plantacje bez fertygacji – Odmiany owocujące latem, plantacje w pełni owocujące |
|
|
◇ biały pąk |
4–6 l/ha |
| ◆ początek rozwoju owoców | 4–6 l/ha |
|
◆ początek dojrzewania owoców |
4–6 l/ha |
|
◆ bezpośrednio po pierwszym zbiorze |
4–6 l/ha |
| ◇ w okresie zbiorów owoców, 1–2 zabiegi co 3–5 dni | 4–6 l/ha |
| TRUSKAWKA – plantacje fertygowane – Odmiany owocujące latem, plantacje założone latem z sadzonek zielonych doniczkowanych – Uprawa w gruncie. Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
|
◇ początek rozwoju pierwszych owoców |
4–6 l/ha |
| ◆ rozwój i dojrzewanie owoców: 2–3 zabiegi co 5–10 dni | 4–6 l/ha |
|
TRUSKAWKA – plantacje fertygowane – Odmiany owocujące latem, plantacje założone wiosną z sadzonek frigo – Uprawa w gruncie. |
|
| ◇ początek rozwoju pierwszych owoców | 4–6 l/ha |
| ◆ rozwój i dojrzewanie owoców: 2–3 zabiegi co 5–10 dni | 4–6 l/ha |
|
TRUSKAWKA – plantacje fertygowane – Odmiany powtarzające, plantacje założone wiosną z sadzonek frigo. Uprawy w gruncie lub podłożach. |
|
| ◇ początek rozwoju pierwszych owoców | 4–6 l/ha |
|
◆ rozwój i dojrzewanie pierwszych owoców: 2 zabiegi co 5–7 dni |
4–6 l/ha |
| ◆ okres owocowania: 3–5 zabiegów co 14–28 dni | 4–6 l/ha |
| TRUSKAWKA – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek frigo Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
| ◆ Lato: rozwój, wzrost i ukorzenianie się sadzonek | 4–6 l/ha |
|
POMIDOR |
|
|
◇ rozwój liści (BBCH 15–19) |
4–6 l/ha |
|
◆ widoczny 1.–3. kwiatostan (BBCH 51–53) |
4–6 l/ha |
| ◆ otwarty pierwszy kwiat na 1.–3. kwiatostanie (BBCH 61–63) | 4–6 l/ha |
|
◆ pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 1.–2. gronie (BBCH 71–72) |
4–6 l/ha |
|
◆ pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 3.–4. gronie (BBCH 73–74) |
4–6 l/ha |
| ◆ pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 5.–6. gronie (BBCH 75–76) | 4–6 l/ha |
|
PAPRYKA |
|
|
◇ rozwój liści i pędów bocznych (BBCH 13–29) |
4–6 l/ha |
|
◆ widoczny 1. pąk kwiatowy – otwarty pierwszy kwiat (BBCH 51–61) |
4–6 l/ha |
|
◆ 1.–3. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 71–73) 1–2 zabiegi co 5–10 dni |
4–6 l/ha |
| ◆ 4.–6. owoc osiągnął typową wielkość i kształt w (BBCH 74–76) | 4–6 l/ha |
| OBERŻYNA Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
| ◇ rozwój liści i pędów bocznych (BBCH 13–29) | 4–6 l/ha |
| ◆ widoczny 1. pąk kwiatowy – otwarty pierwszy kwiat (BBCH 51–61) | 4–6 l/ha |
| ◆ 1.–3. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 71–73) 1–2 zabiegi co 5–10 dni | 4–6 l/ha |
| ◆ 4.–6. owoc osiągnął typową wielkość i kształt w (BBCH 74–76) | 4–6 l/ha |
|
OGÓREK |
|
| ◇ rozwój liści i pędów bocznych (BBCH 13–29) | 4–6 l/ha |
|
◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52) |
4–6 l/ha |
|
◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57) |
4–6 l/ha |
| ◆ rozwój owoców (BBCH 71–75) | 4–6 l/ha |
|
DYNIA |
|
| ◇ rozwinięty 6.–8. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–18) | 4–6 l/ha |
|
◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52) |
4–6 l/ha |
|
◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57) |
4–6 l/ha |
| ◆ rozwój owoców (BBCH 71–75) | 4–6 l/ha |
| KABACZEK Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
| ◇ rozwinięty 6.–8. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–18) | 4–6 l/ha |
| ◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52) | 4–6 l/ha |
| ◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57) | 4–6 l/ha |
| ◆ rozwój owoców (BBCH 71–75) | 4–6 l/ha |
|
WARZYWA CEBULOWE |
|
| ◇ rozwój liści (BBCH 16–19) | 4–6 l/ha |
|
◇ początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41–43) |
4–6 l/ha |
|
◇ rozwój części roślin przeznaczonych do zbioru, 40–50 % typowej średnicy (BBCH 44–45) |
4–6 l/ha |
|
BROKUŁ |
|
|
◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści |
4–6 l/ha |
|
◆ wzrost liści |
4–6 l/ha |
|
◆ początek rozwoju róży |
4–6 l/ha |
| ◆ róża osiąga ok. 50% typowej wielkości | 4–6 l/ha |
|
KALAFIOR |
|
|
◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści |
4–6 l/ha |
| ◆ wzrost liści | 4–6 l/ha |
| ◆ początek rozwoju róży | 4–6 l/ha |
| ◆ róża osiąga ok. 50% typowej wielkości | 4–6 l/ha |
|
KAPUSTA GŁOWIASTA BIAŁA |
|
| ◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści | 4–6 l/ha |
|
◆ wzrost liści |
4–6 l/ha |
|
◆ początek formowania się główki |
4–6 l/ha |
|
◆ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości |
4–6 l/ha |
| ◆ główka osiąga 70–80% typowej wielkości | 4–6 l/ha |
| KAPUSTA GŁOWIASTA CZERWONA Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
| ◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści | 4–6 l/ha |
| ◆ wzrost liści | 4–6 l/ha |
| ◆ początek formowania się główki | 4–6 l/ha |
| ◆ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości | 4–6 l/ha |
| ◆ główka osiąga 70–80% typowej wielkości | 4–6 l/ha |
| KAPUSTA WŁOSKA Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
| ◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści | 4–6 l/ha |
| ◆ wzrost liści | 4–6 l/ha |
| ◆ początek formowania się główki | 4–6 l/ha |
| ◆ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości | 4–6 l/ha |
| ◆ główka osiąga 70–80% typowej wielkości | 4–6 l/ha |
| KAPUSTA PEKIŃSKA Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
| ◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści | 4–6 l/ha |
| ◆ wzrost liści | 4–6 l/ha |
| ◆ początek formowania się główki | 4–6 l/ha |
| ◆ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości | 4–6 l/ha |
|
◆ główka osiąga 70–80% typowej wielkości: 2 zabiegi co 7–14 dni |
4–6 l/ha |
|
KAPUSTA BRUKSELSKA |
|
|
◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści |
4–6 l/ha |
| ◆ wzrost pędu głównego i liści | 4–6 l/ha |
|
◆ początek formowania się pąków bocznych (główek liściowych) |
4–6 l/ha |
| ◆ ok. 50% główek uformowanych | 4–6 l/ha |
|
KALAREPA |
|
| ◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści | 4–6 l/ha |
| ◆ wzrost liści | 4–6 l/ha |
| RZODKIEWKA Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
| ◇ po wschodach roślin – rozwój liści | 4–6 l/ha |
|
JARMUŻ |
|
|
◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści |
4–6 l/ha |
|
◆ wzrost pędu głównego i liści |
4–6 l/ha |
| ◆ utworzone ok. 50% masy liściowej | 4–6 l/ha |
|
WARZYWA KAPUSTNE – produkcja rozsady |
|
| ◆ wzrost liści | podlewanie roztwór 0,05–0,1% opryskiwanie roztwór 0,25–0,3% |
|
MARCHEW |
|
|
◆ faza 4. liścia właściwego – faza 5. liścia / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 14–15/41) |
4–6 l/ha |
|
◆ korzeń osiąga ok. 20% typowej średnicy (BBCH 42) |
4–6 l/ha |
|
◆ korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44) |
4–6 l/ha |
| ◆ korzeń osiąga 50–70% typowej średnicy (BBCH 45–47) | 4–6 l/ha |
| PIETRUSZKA Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
| ◆ faza 4. liścia właściwego – faza 5. liścia / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 14–15/41) | 4–6 l/ha |
| ◆ korzeń osiąga ok. 20% typowej średnicy (BBCH 42) | 4–6 l/ha |
| ◆ korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44) | 4–6 l/ha |
| ◆ korzeń osiąga 50–70% typowej średnicy (BBCH 45–47) | 4–6 l/ha |
| PASTERNAK Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
| ◆ faza 4. liścia właściwego – faza 5. liścia / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 14–15/41) | 4–6 l/ha |
| ◆ korzeń osiąga ok. 20% typowej średnicy (BBCH 42) | 4–6 l/ha |
| ◆ korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44) | 4–6 l/ha |
| ◆ korzeń osiąga 50–70% typowej średnicy (BBCH 45–47) | 4–6 l/ha |
|
SELER |
|
|
Rozsada ◆ rozwinięty 1. liść właściwy – faza 3. liścia (BBCH 11–13) |
podlewanie |
|
Uprawa w gruncie |
4–6 l/ha |
| BURAK ĆWIKŁOWY Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
| ◆ faza 5 liści właściwych / początek zakrywania międzyrzędzi (BBCH 15/31) | 4–6 l/ha |
| ◆ początkowy rozwój korzenia spichrzowego, ø ›2 cm (BBCH 41–43) | 4–6 l/ha |
| ◆ korzeń osiąga 40–70% typowej średnicy (BBCH 44–47) | 4–6 l/ha |